Tekniknyheter

Mjölken som är färsk i månader

Bruce Applegate är en av forskarna som utvecklat metoden för hållbar mjölk. Foto: Purdue University
Bruce Applegate är en av forskarna som utvecklat metoden för hållbar mjölk. Foto: Purdue University

Med en ny metod kan mjölkens hållbarhetstid förlängas till nio veckor.

Publicerad

Pastörisering är den vanligaste metoden för att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer i mjölk. Processen innebär att mjölken hettas upp till omkring 70 grader Celsius och sedan kyls snabbt till fyra grader. Men alla bakterier försvinner inte och efter omkring en vecka börjar mjölken smaka illa.

Men nu har forskare vid Purdue University i USA utvecklat en ny värmemetod som håller mjölken färsk i upp till nio veckor, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Metoden som kallas ”low-temperature short time”, LTST, går ut på att snabbt värma ett flöde av redan pastöriserade mjölkdroppar tio grader och sedan kyla dem lika mycket i en process som tar omkring en sekund. Då elimineras 99 procent av de bakterier som kvarstår efter pastöriseringen.

När en testpanel med hundra personer jämförde LTST-mjölken med vanlig pastöreiserad mjölk kunde ingen upptäcka skillnader i färg, lukt eller smak, skriver Dairy Reporter.

Men metoden är ännu inte färdigutvecklad för industriell användning och forskarna ska bland annat undersöka om tekniken kan användas för opastöriserad mjölk.