Redovisningschef - Scania Sverige AB

Vår nuvarande Redovisningschef går vidare till nya utmaningar så vi söker nu hennes efterträdare. I rollen som Redovisningschef ansvarar du för bolagets redovisningsprocess, extern och gruppinterna rapportering, skatte- och momsfrågor, processer kring likviditetshantering och leverantörsreskontra. Rollen ger dig en unik möjlighet att arbeta med det övergripande ansvaret för redovisningen i en egen legal enhet inom Scania-gruppen.

I rollen ingår personalansvar för sex dedikerade medarbetare. En viktig del av ditt uppdrag är att coacha och leda gruppen för att ständigt förbättra de processer som omfattas inom avdelningen i linje med de SRS-principer Scania har (LEAN). Bolagets redovisningsfunktion är centraliserad så rollen kräver ett nära samarbete med övriga avdelningar samt återförsäljare runt om i landet för att framgångsrikt kunna utveckla arbetet. 

Scania Sverige har inlett implementeringen av ett nytt ekonomisystem, Dynamics 365. Go-live är planerat till 1 oktober. Efter systembytet så väntar en tid av ytterligare förändringar för att vi bättre ska dra nytta av systemets fulla potential och bli mer effektiva, men även finnas med som referensenhet för övriga Scania-marknader då systemet är tänkt att vara standard för Scania CO globalt. Det är därför viktigt att du är intresserad av systemfrågor och vara van vid förändringsarbete. 

Utöver ovanstående så ingår även i rollen att agera Financial Controller för bolaget vilket innebär att i nära samarbete med våra Business Controllers se till att redovisningen och uppföljningen sker i linje med Scanias globala Commercial Operations Financial Model (COFM).  

Du rapporterar till bolagets ekonomidirektör och är en del i ledningsgruppen för funktionen Ekonomi, IT och Fastigheter. Du är placerad på bolagets huvudkontor i Kungens Kurva söder om Stockholm. 

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

-Ansvara för bolagets redovisningsfunktion och de processer som ingår

-Ansvara för skatte- och momsfrågor i bolaget

-Ansvara för att den månatliga grupprapporteringen till Scania CV AB görs i enlighet med FRG (Financial Reporting Guide)

-Koordinera övrig rapportering som krävs av Scania CV AB såsom Investment Follow-Up och SANDS

-Ansvara för bolagets externa rapportering såsom Årsredovisning

-Utöva analys och rimlighetsbedömning av bolagets resultat och balansräkning utifrån ett finansiellt perspektiv (Financial Controlling)

-Ansvara för att bolagets redovisning sker i linje med Commercial Operations Financial Model (COFM)

-Se till att arbetet inom avdelningen sker i linje med Scanias principer för SRS

-Föreslå förändringar av och delta i utvecklandet av affärsprocesser, policyer och rutiner inom affärsområdet för att hantera risker och för att skydda företagets tillgångar och värden.

Din profil

Vi söker dig med dokumenterat kvalificerad erfarenhet från redovisning samt med goda ledaregenskaper. Rollen innebär samarbete på många olika nivåer inom och utanför bolaget så du har god kommunikationsförmåga samt ett starkt engagemang för Scanias kärnvärden och principer. Rollen är en ideal möjlighet för dig som ekonom som vill kunna omsätta dina färdigheter i ett affärsintensivt klimat med ett övergripande funktionellt ansvar på en egen legal enhet inom Scania-gruppen. Du är ansvarstagande med en positiv ”can-do” attityd och samtidigt som du är en stark lagspelare så behöver du ha en hög grad av integritet. Du är vidare mycket intresserad av att uppnå förbättringar och driva förändringsarbete inom verksamheten. 

Vi vill att du har universitetsutbildning inom relevant område samt minst fem års erfarenhet av ekonomistyrning och redovisning eller annan liknande befattning, gärna inom fordonsbranchen eller en retail-orienterad verksamhet. En bakgrund som controller eller redovisningschef/senior Financial Controller samt förståelse för finansiell uppföljning inom Commercial Operations är meriterande. 

Du är van att arbeta tvärfunktionellt med olika funktioner och affärsområden samt är initiativrik med en förmåga att arbeta under tidspress och är duktig på att hantera deadlines. Du skriver och talar svenska och engelska flytande och har mycket goda kunskaper i Microsoft Excel och Powerpoint. 

Det är meriterande om du har kunskap om Scania generellt och Commercial Operations specifikt samt COFM. Har du tidigare chefserfarenhet så ses det som mycket meriterande. 

Ytterligare information

Vid frågor rörande tjänsten kontakta Ekonomidirektör Fredrik Kaldéus, tel.010-708 64 27.

Ansökan

Ansökan ska innehålla personligt brev, CV och relevanta betyg/intyg. Intervjuer sker löpande under ansökningsperioden. Sista ansökningsdag 24 juni.

Scania Sverige AB är ett bolag inom Scaniakoncernen och distributör för Scanias produkter och tjänster på den svenska marknaden. Scania Sverige ansvarar för ett brett produkt- och tjänsteutbud inklusive försäljning och service via ett återförsäljarnät med 90-talet Scaniaanläggningar och 1 600 medarbetare, varav 600 personer i den egna återförsäljarverksamheten i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Huvudkontoret ligger i Stockholm, Lindvreten. Bolaget omsatte 2018 drygt 6 miljarder kronor och av märket Scania registrerades under året 2 481 nya lastbilar och 135 bussar på den svenska marknaden

Skicka din ansökan till med rubrikraden Ny Teknik Jobb.

Aktuellt inom