Projektledare Vattenfall Vindkraft

Vill du, tillsammans med oss, bygga vägen som ska ta oss framåt mot en fossilfri framtid?

Vattenfall Vind befinner sig i en expansiv och spännande tillväxtfas och vi ser fram emot att snart kunna anställa ännu en projektledare.

En spännande vardag – för en fossilfri framtid

Hos oss får du vara med och påverka morgondagens klimatsmarta samhälle och skapa framtidens energisystem. Vi erbjuder en arbetsplats präglad av engagemang, nyfikenhet, kompetens och samarbete. Du kommer arbeta i gruppen som ansvarar för att utveckla Vattenfalls portfölj av landbaserade vindkraftsprojekt i Sverige. Vi driver projekt från den första markförhandlingen, genom bl.a. miljötillståndsprocesserna, till och med investeringsbeslut och fram till byggstart för vindkraftparkerna.
 

Rollen som projektledare

Projektledaren är ytterst ansvarig för projektets alla beståndsdelar och dess framdrift; kvalitet, tidsplan och budget. Projektledaren både leder projektmedlemmarna och arbetar operativt i projektet, samt har det övergripande ansvaret för projektet och rapporterar till sponsorn och styrgruppen. Särskilt viktigt är att projektledaren ser helheten och fokuserar på att maximera projektens lönsamhet.

Varje projektmedlem, t.ex. tillståndsansvarig, tillståndsspecialist, juridiskt ombud, miljöspecialist, vindanalytiker, kommunikatör, markförhandlare, elnätspecialist och koordinator, har ansvar för sina respektive områden. Ansvaret som projektledaren har för projektgruppen handlar om att leda experterna på ett bra sätt, få teammedlemmarna att förstå helheten i projektet och skapa en självgående grupp som tar eget ansvar inom respektive expertområde. Det handlar också om att se människor och hantera saker av mer personlig karaktär som kan uppstå.

Du kommer även att ansvara för kontakten med externa intressenter, såsom markägare, myndigheter och intressenter. Rollen inkluderar även intern koordinering med olika avdelningar.

Rollen innebär också att stödja hela projektportföljen, gruppen och utveckla gruppens arbetssätt.

Som projektledare i gruppen kan man arbeta i olika faser, beroende på portföljens utveckling, men också beroende på projektledarens intresse, erfarenhet och styrkor.

Projektutvecklingen är en lång process som kräver uthållighet och projektarbetet kan pågår i många år. De flesta av dessa år är projekten är fokus på att få tillstånd, en möjlig nätanslutning, samt att nödvändiga vindmätningarna utförs. Projektledarens roll är att driva projektet framåt tillsammans med projektets teammedlemmar och expertfunktioner på ett så effektivt sätt som möjligt.

Sista tiden innan investeringsbeslut blir fokus mer på detaljprojektering, upphandling och att optimera projekten för att nå god lönsamhet. I upphandlingsfas kommer du arbeta nära med en byggprojektledare och en upphandlingsansvarig, där ni gemensamt strukturerar, prioriterar och driver projektarbetet. I denna fas är projektteamet större och många interna och externa intressenters ställer krav på projekten. Du behöver ha en kommersiell kompetens att maximera projektens lönsamhet, samt utmana såväl interna som externa leveranser.

Projekten kan också inkludera finansierings- och partneringprocesser, samt förvärv av projekt, där du driver dessa processer tillsammans med dedikerade resurser.


Kompetens- och erfarenhetskrav

  • Vi söker dig som har relevant utbildning, exempelvis som civilingenjör eller civilekonom
  • Du har erfarenhet från rollen som projektledare och vill vidareutvecklas i rollen
  • Det är nödvändigt med goda kunskaper i både svenska och engelska, i såväl tal som skrift, samt att god kommunikativ förmåga
  • Det är även viktigt att du har goda IT kunskaper, där MS Office är nyckelverktyg


Särskilt meriterande

  • Det är meriterande med kunskap om energibranschen, särskilt vindkraft. Erfarenhet från projektutveckling av vindkraft är särskilt meriterande
  • Vi ser det även som meriterande om du har förhandlingserfarenhet och om du har varit delaktig i avtalsskrivningar av t.ex. arrendeavtal
  • Förståelse för hur tillståndsprocesser enligt miljöbalken är också en fördel
  • Vi ser gärna att du har erfarenhet av upphandlingsarbete, gärna på ett större internationellt bolag
  • Det är även en fördel med erfarenheter från finanseringsprocesser och förvärvsprocesser
  • Det är en fördel att ha kunskap om planeringsverktyg som t.ex. MS Project


Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen behöver du ha lätt för att fatta beslut, skapa goda samarbeten och tycka om att ha mycket kontakt med både externa och interna intressenter. Du är tydlig i din kommunikation, både i tal och skrift, både på svenska och engelska.

Som person är du positiv och utåtriktad, initiativrik. Du har lätt för att bygga goda relationer och samarbetar väl. Det är även viktigt att du vill och kan ta egna initiativ och trivs att arbeta såväl självständigt som i team. Du trivs bra med att hantera många parallella frågeställningar. Du skapar struktur samtidigt som du har förmågan att fokusera på kritiska detaljfrågor.
 

Vi erbjuder

Förutom att du får vara med och forma framtidens smarta energisamhälle erbjuder vi en arbetsplats med goda möjligheter till utveckling. Vi uppmuntrar dig som vill komma vidare och utforska nya områden inom företaget. Det är viktigt att hela livet fungerar och därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid.


Placeringsort är Solna

Denna roll förutsätter att du har möjlighet att resa i tjänsten, uppskattningsvis 5-8 dagar i månaden.


Frågor?

Rekryterande Chef Daniel Gustafsson kan svara på frågor om tjänsten och nås på tel. 076-770 73 15

Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta vår rekryterare Anneli Jarlsheim på tel. 072-585 28 76


Ansök idag!

Välkommen med din ansökan innehållande CV och personligt brev.


Sista ansökningsdag är 6 okt 2019.

Kandidaturval sker löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan till oss.

Vi ser fram emot din ansökan!

“Eftersom Vattenfall ingår i den svenska kritiska infrastrukturen är många av våra positioner säkerhetsklassade. Om denna position är säkerhetsklassad kan de slutliga kandidaterna omfattas av en säkerhetsvetting enligt svensk lagstiftning. “

Vi är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer lönsamt och tilltalande företag och strävar efter att vara goda förebilder när det gäller mångfald. Vattenfall arbetar aktivt för att alla anställda ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett ålder, etnisk eller kulturell bakgrund, könstillhörighet, religion/tro, sexuell läggning eller funktionsnedsättning

Fackföreningsrepresentanter i Sverige: Leif Karlsson – SEKO, Rolf Ohlsson – Akademikernas, Christer Gustavsson – Ledarna samt Anders Bohlin – Unionen.
Alla kontaktpersoner nås via Vattenfalls växel 08-739 50 00.

Skicka din ansökan till med rubrikraden Ny Teknik Jobb.

Aktuellt inom