FOI söker Forskare inom signalbehandling för undervattenstillämpningar

Har du en bakgrund inom statistisk signalbehandling eller liknande område och har flerårig erfarenhet av forskning och/eller utvecklingsarbete inom signalbehandling för gruppantenner, maskininlärning eller design av fysiska kommunikationslager? 
Vill du arbeta på en arbetsplats med hög kompetens, i spännande projekt inom försvar och säkerhet? Kanske är du vår nästa medarbetare!


Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta inom en kompetensgrupp som huvudsakligen arbetar inom forskning och utveckling av metoder för detektion, lokalisering, klassificering av signaler från passiva och aktiva undervattenssensorsystem. En annat aktuellt område är digital undervattenskommunikation där gruppen har utvecklat olika tekniker som nu implementeras i olika undervattenssystem. Kunskapen används för att stödja Försvarsmakten och Försvarets materielverk i arbetet med att förbättra dagens och utveckla morgondagens system för undervattensspaning och undervattenskommunikation samt bistå vid utveckling av taktik och utbildning av förband. Verksamheten bedrivs i projektform där såväl självständigt arbete som samarbete i grupp förekommer. Vi deltar i laboratoriet och under prov och försök i fält. Vi samverkar med olika nationella och internationella forskningsorganisationer, kortare och längre resor förekommer. Arbetet bedrivs huvudsakligen i Kista men även inom övriga Sverige samt hos våra utländska partners. 


Din profil

Du ska ha högre teoretisk utbildning vid universitet eller högskola motsvarande teknisk fysik eller elektroteknik med inriktning mot statistisk signalbehandling, digital kommunikation eller motsvarande. Du ska även ha disputerat inom statistisk signalbehandling eller så har du flerårig erfarenhet av forskning och/eller utvecklingsarbete inom signalbehandling för gruppantenner, maskininlärning eller design av fysiska kommunikationslager. Vi ser gärna att du har erfarenhet från experimentell verksamhet t.ex. tillämpning av teori på insamlade data från sjöförsök. Postdoktoral tjänstgöring utomlands och erfarenhet från industri är meriterande.

Du ska ha ett drivande sätt och kunna ta, och agera efter, egna initiativ och idéer samt ha god förmåga att omsätta dina idéer i praktiska lösningar. Som person är du mål- och resultatorienterad samt har god helhetssyn och problemlösande analysförmåga. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift såväl på svenska som på engelska. Du ska ha lätt att förmedla din kunskap till andra, både kollegor som uppdragsgivare. Vidare ska du ha lätt för att knyta kontakter och samarbeta i grupp såväl som med enskilda arbetsuppgifter.

Vi ser gärna att du har erfarenhet från militärtjänst eller värnplikt inom flottan.


Vi erbjuder

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med privatliv och föräldraskap.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Arbetsplatsen är beläget i Kista och tilhör avdelningen Försvars- och säkerhetssystem.

Avdelningen Försvars- och säkerhetssystem genererar teknisk och vetenskaplig kunskap för försvar och säkerhet från komponentnivå till hög systemnivå. 
Avdelningens övergripande ansvarsområden är simulering för säkerhet och väpnad konflikt, vapen och skydd, flyg- och rymdsystem, undervattenssystem samt beslutstödssystem.

Forskningen bedrivs med ett stort internationellt kontaktnät under EU:s ramprogram och med andra nationella och internationella samarbetspartners.

Flygvapnets Luftstridssimulerings Center (FLSC) är också en del av avdelningen där piloter, flygstridsledare och beslutsfattande personal från Försvarsmakten kan prova framtida scenarier i bemannade simuleringar.

Våra huvudsakliga uppdragsgivare är Försvarsmakten, Försvarets materielverk och myndigheter med ansvar för samhällets civila säkerhet såsom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polisen, etc.


Har vi fångat ditt intresse
?

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Alex Cederholm. Fackliga företrädare är Staffan Lindgren (Saco-S) och Niklas Ahlin (OFR/S – ST). Samtliga nås på  08-55 50 30 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19 § säkerhetsskyddslagen.


Välkommen med Din ansökan senast den 28 januari!

Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet.

I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.

Skicka din ansökan till med rubrikraden Ny Teknik Jobb.

Aktuellt inom