FOI söker Civilingenjör med inriktning rymdteknik

Är du civilingenjör med god kunskap inom området banmekanik och satellitteknik? Är du duktig på kodutveckling för modellering och simulering, i t.ex. Python, Matlab, C++ eller liknande programspråk? Kanske just du blir vår nya kollega?
 

Arbetsuppgifter

Vi är en kompetensgrupp som arbetar med rymdrelaterade frågor för försvar och säkerhet. Vår kärnkompetens är rymdteknik och vi tillhandahåller kunskap på systemnivå i rymdrelaterade sammanhang. Vi stödjer våra uppdragsgivare med kunskap och beslutsunderlag om rymdteknikens följder i säkerhetspolitiska och politiska sammanhang, samt den militära förmågeutvecklingen. Gruppen genomför och deltar i studier, utredningar och analyser inom området rymd. Gruppen stödjer även andra myndigheters processer som påverkas av rymddomänen och bidrar där med expertstöd i form av kravställning och faktakunskap.

Inledningsvis kommer dina arbetsuppgifter vara inriktade mot vår verksamhet som rör militär rymdlägesbild. Arbetsuppgifterna kommer innefatta programmering, simuleringar och kvantitativ analys. Vi kommer även att framöver utveckla vår experimentella verksamhet.


Din profil

Vi söker dig som:

  • har en master eller är civilingenjör inom ett för tjänsten relevant område
  • har ett par års erfarenhet från arbetslivet, industri eller forskning
  • har god färdighet i kodutveckling för modellering och simulering, med t.ex. Python, Matlab, C++ eller liknande programspråk
  • har god kunskap inom området banmekanik och satellitteknik
  • har erfarenhet och intresse av analys av data där du har en fördel om du har arbetat med bildanalys samt databaser, exempelvis SQL

Meriterande:

  • erfarenheter från experimentellt arbete
  • erfarenhet av STK (System Tool Kit) eller motsvarande simuleringsverktyg

Du ska ha ett drivande sätt och kunna ta, och agera efter, egna initiativ och idéer samt ha god förmåga att omsätta dina idéer i praktiska lösningar. Som person är du mål- och resultatorienterad samt har god helhetssyn. Vidare ska du ha lätt för att knyta kontakter och samarbeta i grupp såväl som att arbeta självständigt.

Du ska ha lätt att förmedla din kunskap till andra, både kollegor som uppdragsgivare, vilket kräver en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift såväl på svenska som på engelska. Du ska ha möjlighet att kunna delta vid konferenser och möten utomlands.
 

Vi erbjuder

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Du kommer att ingå i enheten Flyg- och rymdsystem utgör en oberoende expertresurs för Försvarsmakten, Regeringskansliet och andra myndigheter inom främst militära flygsystem och rymdområdet. Målet är att genomföra välgrundade analyser av flyg- och rymdsystem, tidigt formulera och studera viktiga frågor och trender, förutse möjlig utvecklig och omsätta detta i kunskap, verktyg och förmågor som svarar mot uppdragsgivarnas behov idag och i framtiden. Inom flygområdet bedriver enheten forskning och utveckling samt tillämpad verksamhet inom fyra discipliner; aerodynamik, strukturmekanik, flygmekanik samt flygfarkosters signatur. På rymdområdet stödjer enheten uppdragsgivare med expertstöd i form av bland annat beslutsunderlag och kravställning. Enheten bedriver också forskning inom området rymdlägesbild, vilket innebär att övervaka och karaktärisera satelliter och deras förmågor. Vi deltar i internationella forskningssamarbeten, exempelvis inom EU:s ramprogram för forskning och innovation samt i arbetsgrupper inom GARTEUR, ESA och NATO. I dessa samarbeten kommer vi i kontakt med de flesta större flygforskningsinstituten och flygindustrierna i Europa. Vi samarbetar även med våra nationella industrier inom både flyg- och rymdområdet.

Enheten tillhör avdelningen Försvars- och Säkerhetssystem Kista, läs gärna mer om vad vi gör här.

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd.
 

Har vi fångat ditt intresse?

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Neda Tooloutalaie. Fackliga företrädare är Staffan Lindgren (Saco-S) och Krister Söderberg (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555-030 00

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19 § säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med Din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 2019-04-21!

Skicka din ansökan till med rubrikraden Ny Teknik Jobb.

Aktuellt inom