Disputerad forskare i polymera materials mekaniska egenskaper

Avdelningen Försvars- och säkerhetssystem, med cirka 180 anställda, genererar i huvudsak teknisk och vetenskaplig kunskap från komponent- till hög systemnivå. I kärnverksamheten ingår energetiska material, utskjutning/framdrivning, undervattensteknik, konventionella stridsdelar, kärnvapenfrågor, ballistiskt skydd samt verkans- och sårbarhetsvärdering upp till plattformsnivå. Forskningen sker multidisciplinärt och problemorienterat. Den stora bredden på kompetenser och ett väl utvecklat internationellt nätverk ger FOI en unik förmåga att lösa många problem inom sina kompetensområden. Inom avdelningen och dess sex institutioner förfogar FOI över avancerade och unika experimentella resurser för såväl små- som storskaliga försök.

Enheten för Energetiska material och Modellering bedriver bland annat forskning, utveckling och testning av drivämnen och explosivämnen åt försvarssektorn men även åt t.ex. rymdindustri. Verksamheten inom energetiska material inbegriper syntes, analys, detektion, formulering, karakterisering, provning och initieringsstudier av sprängämnen, drivämnen och pyroteknik. Enheten förfogar över utrustning för framställning och karaktärisering av dessa material från mg till kg-mängder.

Nu söker vi en medarbetare som kommer att arbeta med utveckling och karakterisering av polymerbaserade krut och sprängämnen.


Arbetsuppgifter

Du kommer framför allt att arbeta med kompositmaterial, dvs polymera material med hög fyllmedelshalt. Arbetet inkluderar studier av reologiska, mekaniska och termiska egenskaper, samt åldring av dessa material. Speciell vikt kommer att läggas vid mekaniska egenskaper (hållfasthet och brottmekanik) samt att utveckla metodik som syftar till att förutsäga livslängd hos dessa material. På sikt kan det bli aktuellt att leda projekt och att delta i diskussioner om framtida uppdrag inom området.

Arbetet bedrivs i projektform med både nationella och internationella uppdragsgivare. Redovisningen av resultaten görs i tekniska och vetenskapliga rapporter samt genom muntliga presentationer för våra uppdragsgivare eller på internationella konferenser. Språket är svenska och engelska.


Kompetenskrav

Du är disputerad med inriktning mot polymera materials mekaniska egenskaper eller motsvarande. Du har erfarenhet av utvecklingsarbete och mekanisk provning av polymera kompositmaterial. Har du också erfarenhet av att teoretiskt modellera eller simulera brottmekanik hos polymera kompositmaterial är det meriterande.

Arbetsuppgifterna är varierande och det är nödvändigt att du är militärt och tekniskt intresserad. Du är nyfiken och intresserad av att arbeta inom ett brett område, såväl småskaligt på laboratorium som med utveckling i större skala. Du bör också vara intresserad av att utveckla metodik avseende mekaniska egenskaper för t.ex. livslängdsbedömning av polymera kompositmaterial.

Vi söker dig som trivs med att arbeta i grupp och samtidigt självständigt driver ditt arbete framåt. Du är flexibel och initiativtagande samt har god analytisk förmåga och arbetar bra med komplexa frågor. Att kunna uttrycka dig väl muntligt såväl som skriftligt på teknisk/vetenskaplig svenska och engelska är nödvändigt då du i ditt arbete kommer ha många nationella och internationella kontakter. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Det är en stor fördel om du har B-körkort då bil används för transport inom arbetsplatsen.


Vi erbjuder

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med privatliv och föräldraskap.

Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. FOI tillämpar individuell lönesättning.

Arbetsplatsen, FOI Grindsjön, ligger på Södertörn, ca. 4 mil söder om Stockholm. Begränsade SL-bussförbindelser finns med Tumba, Västerhaninge och Ösmo/Nynäshamn.


Har vi fångat ditt intresse?

För mer information om tjänsten kontakta enhetschef Malin Kölhed, tel. 08-5550 4197. Fackliga kontaktpersoner är Mattias Liefvendahl för SACO-föreningen, tel. 08-5550 4170 och Marja-Liisa Pettersson för OFR/S – ST vid FOI, tel. 08-5550 4070. Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen. Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 5:e november 2018. Vi vill att du i ansökningsformuläret fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för anställningen. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV med personligt brev.

Skicka din ansökan till med rubrikraden Ny Teknik Jobb.

Aktuellt inom