Karriär

Pistoler på mötet ger kreativitet

Lek är bästa metoden för att få mer kreativa medarbetare, enligt en ny undersökning. Foto: Colourbox
Lek är bästa metoden för att få mer kreativa medarbetare, enligt en ny undersökning. Foto: Colourbox

Några leksakspistoler - eller kanske några ohyggligt sega kolor - kan göra underverk med stämningen på arbetsplatsen. Nu ska detta vetenskapligt bevisas av organisationspsykologen och doktoranden Samuel West.

Publicerad

- Leken är väsentlig för kreativiteten och arbetsglädjen, men det glöms lätt bort i dagens arbetsliv. Man tänker så mycket på effektivitet att det inte finns plats för andrum och lek. Det kanske fungerar ändå på vissa väldigt enkla jobb, men vi har inte så många i dag - och utan lek blir medarbetarna mindre kreativa, säger Samuel West till Arbetarskydd.

Kreativiteten hos medarbetarna behöver stimuleras, och lek är den bästa metoden, det är Samuel Wests egen övertygelse.

- Men även på arbetsplatser där man är medveten om detta vågar man inte riktigt stå för det och kalla det för lek. Man klär det i andra ord - vi jobbar med "teambuilding", eller vi "satsar på gemenskap", eller...

Nu hörs bara ett stort gapflabb i luren.

- "Vi har startat en trivselgrupp som nu ska ha regelbundna träffar".

Han har själv lätt till både skratt och lek, förstår man. Studien Samuel West nu ska göra går ut på att förse en vanlig mötesmiljö med till exempel leksaker eller lustiga prylar som stimulerar fantasin. Han har redan smygstartat genom att - utan att kommentera det närmare - lägga en bunt leksakspistoler på mötesrummets bord när en grupp banktjänstemän sammanträdde. Förtjust studerade han effekten på håll - jodå, till sist började någon att skjuta och visst hände det något med stämningen i rummet. På liknande sätt ska han framöver studera mötesgrupper med och utan leksaker och jämföra hur kreativa de känner sig efteråt.

Inspiration till den här studien fick han i sitt arbete som organisationspsykolog.

- Det var ett vanligt, mycket seriöst, organisationsmöte. En av de anställda hade ställt en skål med kolor som hennes barn hade gjort på bordet. Och alla tog en kola...och de var så fuktansvärt sega så sedan satt vi bara där och grimaserade och dreglade - och skrattade!

Det blev ett bra möte. Om det också håller som en vetenskapligt bevisad metod för en mer kreativ arbetsmiljö får vi så småningom veta, när Samuel West är klar med sin studie.