Populärteknik

Fartygslaser skjuter ner drönare

Laserkanonen kan skjuta ner mindre flygfarkostar och slå ut elsystem på fartyg. Foto: US Navy
Laserkanonen kan skjuta ner mindre flygfarkostar och slå ut elsystem på fartyg. Foto: US Navy

Amerikansk militär har visat hur en laserkanon på ett krigsfartyg skjuter ner en drönare. Nästa år sätts kanonen i skarp drift vid Persiska viken.

Publicerad

I en video från den amerikanska flottan US Navy demonstreras ett nytt vapen. En laserkanon på ett fartyg som skjuter ner en drönare. Vapnet är en prototyp som 2014 ska placeras på amfibiefartyget USS Ponce i Persiska viken, skriver New York Times.

I videon som finns på Youtube är laserkanonen monterad på jagaren USS Dewey stationerad i San Diego. Enligt den amerikanska krigsmakten var demonstrationen i San Diego det tolfte fältförsöket med den nya laserkanonen som lyckades förstöra alla sina mål.

"Att utrusta flottan med laservapen kan förändra såväl marin taktik som fartygsdesign och planerade upphandlingar av vapensystem. Det kan leda till ett lika stort teknikskifte som när skeppsburna missiler introducerades på 1950-talet" skriver kongressen i en rapport som citeras av New York Times.

Den prototyp som nu ska användas kan exempelvis oskadliggöra mindre flygfarkoster och slå ut elektroniska system på fartyg men inte skjuta ner stridsplan eller missiler. Men laserkanoner med den kapaciteten är under utveckling.

Laserkanonen som sköt ner drönaren kostar omkring motsvarande 200 miljoner kronor. Men priset för ett "skott" är mindre än en dollar vilket kan jämföras med priset för luftvärnsmissiler som kostar upp till tio miljoner kronor per styck, skriver New York Times.

Men det finns nackdelar med laservapen. De funkar inte bra i dåligt väder då strålarna kan störas av regn. Även rök, sand och stoftpartiklar kan förhindra användning. En laserkanon måste dessutom ha fri sikt mot målet som i sin tur kan täckas med reflekterade material som delvis kan skydda mot en laserattack.

Laser Weapon System (LaWS)

(ljudlös video)

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/OmoldX1wKYQ?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>