Premium

Test: Surface Go 2 – ”När den är som bäst klår den Ipad Pro”

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft
Foto: Microsoft
Foto: Microsoft
Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Microsofts ultraportabla är en ganska trist surfplatta. Men med tangentbordet som ultraportabel dator är den i sina bästa stunder lysande, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Publicerad

Snabbfakta Surface Go 2 (2020)

Lanserad: Maj 2020.

Operativsystem: Windows 10 Home S.

Skärm: 10,5 tum, 1 920 x 1 280 pixlar, 220 PPI.

Mått: 245 mm x 175 mm x 8,3 mm.

Vikt: 544 gram (utan tangentbord).

Processor: Intel Pentium 4425Y / 8:e generationen Intel Core m3.

Pris: Från 5 199 till 9 199 kronor. Tangentbord kostar ytterligare 1 099 - 1 399 kronor.

PLUS: Välbyggd, ultraportabel, vass webbkamera och bra skärm.

MINUS: Dålig batteritid, undermålig prestanda och tangentbord ingår ej.

Några hundra år före Kristus började Apple för första gången försöka lansera Ipad som en ersättare till datorn. Hittills har det gått sådär.

Istället är det Microsoft som lyckats göra en surfplatta som fungerar utmärkt som laptop. Trist bara att den är rätt horribel som surfplatta. Jaja, man kan ju inte få allt på en gång. En mening som ganska så exakt sammanfattar mina intryck av Surface Go 2.

Go introducerades för två år sedan som minstingen i Surface-familjen. Det är en Windows 10-surfplatta på dryga 10 tum med tillhörande tangentbord. Den andra upplagan, som precis lanserats i Sverige, har lite större skärm, bättre prestanda och större batteri än föregångaren. Dessutom stöd för senaste standarderna Bluetooth 5.0 och Wifi 6.

Datorn har ett ganska blygsamt instegspris på 5 199 kronor, men det känns närmast som ett introuktionserbjudande från TV Shop. Det gäller den allra klenaste modellen – och det livsviktiga tangentbordet ingår inte i priset. Räkna kallt med att lägga ut minst 8 000 kronor för en duglig Go 2.

Kärlek vid första ögonkastet

Det är i trots allt lite kärlek vid första ögonkastet när jag packar upp datorn. Surface Go 2 känns som ett gediget bygge i handen, och det halvsolida tangentbordet som också fungerar som skärmskydd är kanske inte fullstort men fullgott att skriva bekvämt på. Pekplattan håller nästan Macbook-kvalitet. På baksidan av skärmen finns ett inbyggt utfällbart stöd som krävs för att hålla datorn stående.

Uppsättningen med stöd och halvmjukt tangentbord fungerar bäst när datorn står på ett bord, men med lite god vilja går det att ha den i knät också. Med risk för att tangentbordet ibland skevar sig lite.

Själva skärmen, på 10,5 tum, är förvånansvärt trevlig att jobba med. Bra färgåtergivning, fullt godkänt ljus och en upplösning på 1920 x 1280 pixlar. Precis som med övriga Surface-enheter rör det sig alltså om 3:2-formatet.

Dagarna jag testar datorn är passande nog ovanligt flängiga för att vara coronapandemin. Jag jobbar från ett par olika ställen, och den Go-datorn känns väl avvägd för att både vara extremt lätt att bära med sig och stor nog att sitta och skriva på.

Prestandan imponerar inte

Problemet är bara att jag ibland får för mig att göra något mer än att skriva. Idiot som jag är startar jag ram-slukande monster som Slack och Chrome. Öppnar flik efter flik i webbläsaren. Och snart känns Go 2 inte riktigt lika kul längre.

Modellen vi fått låna av Microsoft är mellanvarianten med en Intel Pentium 4425Y-processor, 8 GB ram och 128 GB lagring. Den är allt annat än en arbetshäst. Så fort lite för många program körs i bakgrunden blir den snigelseg.

Hade jag prompt behövt investera i en Go 2 hade jag tveklöst gått på versionen med det något mer kraftfulla tvåkärniga Intel Core M3-chipet. Då har prislappen med tangentbord passerat 9 000 kronor. Lägg till 4g-stöd så har du en surfplattedator för över 10 000 spänn.

Något som inte heller känns så mycket som att vara "on the go" är datorns ärligt talat rätt usla batteritid. Jo, jag fattar, det är en fullfjädrad pc i samma formfaktor som en Ipad. Men tyvärr lyckas jag bara med nöd och näppe få ut fyra arbetstimmar i en sittning utan laddare. Som ren nöjesmaskin med allt utom Netflix avstängd klarar den dock flera timmar till.

Trevligare är då webbkameran, ett negligerat verktyg som fått ett uppsving de senaste månaderna. 5 megapixelkameran har en upplösning på 1080p och ger riktigt bra bild, dessutom blixtsnabb upplåsning via ansiktsigenkänning med Windows Hello.

På baksidan av plattan sitter också en 8 MP-sensor som jag, handen på hjärtat, inte testar särskilt utförligt. Jag är inte gammal nog att vara bekväm med att fota med en surfplatta, och vad du än har för mobil i fickan levererar den säkerligen bättre bilder.

Portutbudet är begränsat. Det finns en Surface connector, en ljudutgång och en usb c-port som också går att använda för att ladda datorn. På motsatt sida skärmen sitter en sd-läsare och på det som i laptopläge blir ovansidan finns strömknapp och volymknapp.

Bättre som dator än surfplatta

Trots många brasklappar här tycker jag ändå att Microsoft brädar Apple i att skapa en datorupplevelse på en surfplatta. Mycket handlar det förstås om att Windows 10 till skillnad från Ipad OS faktiskt är en fullfjädrad desktopmiljö. Det här är en miljö som är byggd för att navigeras med mus och tangentbord, inte en där funktionaliteten lagts på efterhand.

Ska man vända på det är Go 2 däremot inget vidare som surfplatta. En sjuka som väl ärligt talat alla Microsofts hybridenheter lider av.

Apparna i Windows 10 är ju liksom inte gjorda för att navigera med pekskärm. Det blir lätt klumpigt att göra något mer avancerat än att titta på film eller blädda i en pdf. Lite bättre blir det med stylusen Surface Pen i handen, men kanske inte tillräckligt för att motivera att pytsa ut ytterligare en tusenlapp för leksaken.

Några dagars testande senare lever det första intrycket ändå delvis kvar. Surface Go 2 fortsätter att kännas både gedigen i design och väldigt mobil. Perfekt följeslagare den dagen det går att börja resa igen. Jag hade aldrig bytt den mot en Ipad Pro som jobbdator.

Men specifikationerna håller tillbaka potentialen i Surface Go 2. Varken batteritid eller prestanda imponerar för en sekund. Mer kraft, längre livslängd hade krävts.

Jaja, man kan inte få allt på en gång.

Surface Go 2 (2020)

Lanserad: Maj 2020.

Operativsystem: Windows 10 Home S.

Skärm: 10,5 tum, 1 920 x 1 280 pixlar, 220 PPI.

Mått: 245 mm x 175 mm x 8,3 mm.

Vikt: 544 gram (utan tangentbord).

Processor: Intel Pentium 4425Y / 8:e generationen Intel Core m3.

GPU: Intel UHD Graphics 615.

RAM: 4 GB / 8 GB.

Lagringsminne: 64 GB eMMC / 128 GB SSD.

Portar: Usb-c, 3,5 mm, Surface Connect, MicroSDCX.

Kamera: Webbkamera 5 MP, 1080p. Bakåtriktad kamera med 8 MP och autofokus.

Övrigt: Wifi 6, Bluetooth 5.0.

Pris: Från 5 199 till 9 199 kronor. Tangentbord kostar ytterligare 1 099 - 1 399 kronor.