Elbilar

Så här ser framtidens mack ut

Foto: Gridserve
Foto: Gridserve
Foto: Gridserve
Foto: Gridserve

24 supersnabbladdare, kafé, lounge och stormarknad. Gridserves framtidsmackar kommer att vara en helt annan upplevelse än de du hittar i dag längs motorvägen. Nu har bygget av den första startat.

Publicerad

Laddinfrastruktur har beskrivits som en hämsko för mass-elbilismen. En som vill råda bot är brittiska Gridserve, detta genom att sätta spaden i marken för vad de kallar för landets första ”Electric Forecourt”. Elbils-macken är den första av ett nätverk på över 100 stycken och byggs nära Braintree i Essex. Redan till sommaren beräknas den vara i full gång.

Så hur ser då framtidens mack ut? Jo, här kan 24 bilar snabbladda samtidigt. Detta i effekter på upp till 350 kW, vilket lär kapa laddtiderna rejält i framtiden. Under tiden kan förare sträcka på benen inne i kaféet, handla matvaror eller slappa i loungen. Därtill ska Essex-anläggningen även ha funktionen som utbildningscenter för de som är intresserade att veta mer om elbilar och hållbar energiproduktion. Här ska det även gå att testköra olika elbilar för att hitta sin favorit.

För de som menar att Storbritannien drivs av naturgas och att elen från detta solkar ner elbilens ”gröna” image – oroa er inte. Gridserves stationer kommer att få sin el från företagets egna solfarmer och batterianläggningar. Nyligen byggde de klart en solfarm på 34,7 MW kopplat till batterier om 30 MWh och de har ytterligare en anläggning om 25,7 MW på gång.

– Det här kommer att vara den mest avancerade laddanläggningen i Storbritannien, ja kanske i hela världen. Förare kommer att kunna svänga och ladda sin bil på det snabbaste sättet som går, på 100 procent förnybar energi och kombinerat med den bästa laddupplevelsen, säger Toddington Harper, vd och grundare av Gridserve.

Storleksmässigt tar anläggningen vid A131 utanför Braintree upp en hektar mark och den ligger passande nog nära flygplatsen Stansted samt motorvägen M11.