”Virtuella kvinnor är våra nya betjänter”

2017-01-12 14:08  

KRÖNIKA. Det här är naturligtvis goda nyheter för alla med en kvinnosyn lika modern som en veteranbil, konstaterar Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö.

Vad har du för kön?” Siris svar blir ett försök att desarmera frågan. ”Djur och substantiv har genus, det har inte jag.” ”Men du har en kvinnlig röst?” ”Om du säger det så.”

Klickar på appen Inställningar, scrollar ner till Siri. I den brittiska versionen av Apples virtuella assistent ska man kunna välja en manlig röst. Den möjligheten verkar saknas på svenska.

Silicon Valley ligger nära San Andreas-förkastningen. Men de senaste åren är det inte jordbävningar som skakat om den berömda teknikhubben, utan rapporterna om skev könsfördelning, trakasserier och djupt rotad sexism. Kort sagt är det fler män på höga positioner, de har högre löner, och många kvinnor blir rutinmässigt utsatta för nedsättande kommentarer och övergrepp. Och det är i precis den här typen av miljö som våra nya betjänter utvecklas.

Apple har som sagt Siri. Microsoft kallar sin motsvarighet Cortana, tagen från spelserien Halo. I de populära spelen är Cortana en artificiell intelligens som hjälper spelarens manliga supersoldat. Hon är visualiserad som ett hologram med mer eller mindre naken timglaskropp. Amazon döpte sin assistent till Alexa, Ipsoft har Amelia, Samsung har precis köpt företaget bakom Viv, och Googles virtuella motsvarighet har visserligen inget namn, men likväl en kvinnlig röst i sin grundinställning. Allra mest flagrant är kanske att Facebooks M internt gick under kodnamnet Moneypenny. Sekreteraren i James Bond-filmerna, som på Sean Connerys och Roger Moores tid mest porträtterades som en möbel den brittiske agenten passerade på väg mot nya äventyr och erövringar.

Lustigt nog är IBM:s Watson en man. Watson förknippas inte med rollen som betjänt, utan som ett geni med övermänskliga kognitiva förmågor. Watson blir världsmästare i Jeopardy och ställer cancerdiagnoser. Sådant som män klarar av.

De stora teknikbolagen använder olika metoder för att rationalisera sina beslut att göra virtuella assistenter till kvinnor. De kan hänvisa till mer eller mindre tveksamma studier som visar att män är si och kvinnor är så. Lika benägna är de inte att diskutera de rapporter som slår fast att kvinnliga virtuella assistenter oftare får frågor av kränkande karaktär. När detta sker är assistenterna programmerade att svara inställsamt eller undflyende. Jag fastnar vid en passage i en artikel av BBC-journalisten Cristina Criddle: ”kvinnliga digitala assistenter som inte tar strid förstärker kopplingen mellan en kvinnas röst och underdånighet”.

Det här är naturligtvis goda nyheter för alla med en kvinnosyn lika modern som en veteranbil. För den teknikbransch som i allt större utsträckning påverkar alla aspekter av våra liv är det däremot ett gravt underbetyg.

Hoppfullt nog kan man redan se tecken på en motreaktion. Då talar jag inte om hur den prostituerade roboten Maeve tar blodig revansch i tv-serien Westworld, utan om hur uppstickare som Ozlo ger ett alternativ. Ozlo är också en virtuell assistent, men den lilla blåa figuren går inte att könsbestämma (låt vara att Ozlos skapare refe–rerar till hen som en han).

Siri har rätt: djur och substantiv har genus, till skillnad från artificiella intelligenser och robotar. Dessvärre verkar inte beslutsfattarna i de stora teknikbolagen hålla med om det.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL