Vi vinner på att vara människor

2017-02-07 16:04  

KRÖNIKA. Maskinerna vinner över oss på vissa områden, men när människor och maskiner jobbar ihop blir resultatet allra bäst. Även i framtiden kommer det nog finnas uppgifter för människor.

Hur ser arbetslivet ut 2030?

Digitaliseringen kommer att förändra sättet vi arbetar på. Men kombinationen av människa och maskin kommer sannolikt vara kraftfullare än enbart maskin under lång tid framöver. Vår konkurrensfördel – att vara mänskliga.

Maskinerna har vissa fördelar. De har gott minne, förmåga att lyfta tungt, blir inte distraherade eller uttråkade. Människor kommer emellertid att vara överlägsna i fråga om nyfikenhet, kreativitet, visioner, tycke, smak, etiska överväganden och empati.

Vi imponeras av den allt snabbare teknikutvecklingen, samtidigt som det mänskliga psyket är riggat för betydligt lugnare förändringstakt. Den hastiga utvecklingen blir svår att begripa och ibland känns det skrämmande.

Med utgångspunkt i dag kan vi se hur fort datorkapaciteten ökar och beräkna vad det kan leda till, men hur det sedan kommer till konkret uttryck är omöjligt att sia om. På samma sätt var det rimligt att räkna med att telefonen skulle uppfinnas, men omöjligt att förutse Iphone.

Inkrementell forskning handlar om att förbättra och utveckla sådant som redan finns. Den tar teknikutvecklingen snabbt framåt. Bilar blir säkrare och bränslesnålare. Men för att använda en klyscha så uppfanns inte glödlampan tack vare hundratals år av förbättringsarbete med stearinljus.

Mot det inkrementella står det disruptiva. Det som innebär fundamentala förändringar på kort tid. Som att alla som har en smartphone i dag har tillgång till information och möjligheter att påverka som bara för ett par årtionden sedan var helt förbehållet ett rikt och mäktigt fåtal. Datorer är överlägsna människan när det kommer till att minnas, att utföra komplicerade eller upprepade beräkningar, men det disruptiva är mänskligt.

En av de mer citerade rapporterna om vad vi kommer arbeta med år 2030 är skriven av forskarna Carl Benedikt Frey och Michael Osborne vid Oxford University. Deras undersökning från 2013 gick igenom 700 yrken på den amerikanska arbetsmarknaden och konstaterade att nära hälften av dessa kommer kunna ersättas med artificiella intelligenser, robotar och annan teknikutveckling.

En sådan rapport kan oroa. Men hälften av alla jobb försvinner sannolikt inte. Tekniska hjälpmedel kommer att göra oss mer produktiva inom det vi gör och nya sorters jobb kommer att behövas.

Många arbetsuppgifter som finns i dag kommer se annorlunda ut och kräva annan kompetens. De funktioner som går att automatisera, eller lösa med artificiella intelligenser, kommer inte längre skötas av människor.

Erik Starck, vd på Lean Forward och föreläsare inom digitalisering och innovation, menar att samtidigt som världen blir mer högteknologisk är vinnarkonceptet att bli så mänsklig som möjligt.

När vi köper en bil, en cykel eller en klocka betalar vi inte för ett stycke plåt. Det är ytterst få reklamkampanjer som bombarderar sin publik med teknisk prestanda. I stället satsar man på att förmedla en känsla.

Genomrationella varelser hade lättare konkurrerats ut av artificiella intelligenser. Men vi människor vill bli berörda. När tekniken hjälper oss att optimera och effektivisera blir vårt karriärdrag att vara mer mänskliga.  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Robot Krönika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer