Krönikor

Vi behöver en digital valuta – bitcoin eller inte

Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Den digitala valutan bitcoin har fått stor uppmärksamhet de senaste månaderna då kursen hoppat från ett ganska stabilt värde runt 15 dollar till som mest 237 dollar för ett par veckor sedan. Den har sedan åkt berg-och-dalbana mellan omkring 80 dollar och en bra bit över 100. Frågan är om bitcoins tid är här.

Publicerad

Valutan skapades 2009 av en viss Satoshi Nakamoto, som ingen ännu vet vem det är. Idén med den och andra digitala valutor är att de ska kunna användas direkt mellan enskilda datorer, utan kontroll från någon stat, bank eller annan organisation. Det handlar också om att åstadkomma gratis eller mycket billiga transaktioner via nätet – en utmaning mot kortföretagens och Paypals avgifter på några procent.

För att hindra förfalskning och bedrägeri används kryptografi, vilket kräver datakraft. I bitcoins fall får de som ställer datakraft till förfogande möjlighet att tjäna nya bitcoins. Det sker i ett slags kraftmätning så att den som tillför mest datakraft har störst chans att ta del av de 25 nya bitcoin som för närvarande delas ut var tionde minut.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här