Vem har sagt att maskiner måste vara känslokalla?

2013-04-23 14:01  
Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. I maj väntas Microsoft presentera sin nya spelkonsol Xbox 720, sannolikt med en ny och förbättrad version av rörelsedetektorn Kinect som sedan lanseringen 2010 har tagit sig långt bortom spelvärlden – inte minst inom all möjlig forskning kring robotar och geststyrning.

Nyligen presenterades en studie där Kinect tillsammans med en kamera plus programvara för ansiktsanalys användes för diagnosticering av depression.

Traditionell diagnos bygger på frågeformulär, och i det datoriserade systemet som kallas Sim Sensei gick man vidare genom att en animerad person – en avatar – får ställa frågorna. Under intervjun observerades sedan små kroppsrörelser, ögonrörelser och ansiktsuttryck hos patienten med hjälp av Kinect och kameran, och genom att trimma systemet på kontrollgrupper kunde det senare diagnostisera depression med 90 procents säkerhet.

Studien knyter på sätt och vis an till ett annat färskt projekt som handlade om att låta en grupp unga vuxna mellan 18 och 25 år med symptom på depression prata om sin situation i några möten med en virtuell vårdgivare i form av en avatar.

Studien som visserligen var liten och anses preliminär, visade att symtomen på depression hos personer som fick möta avataren minskade väsentligt, medan symtomen hos en kontrollgrupp som bara fick tillgång till textbaserat stöd via dator inte förändrades nämnvärt.

En anledning till studien var att unga vuxna som drabbas av depression ofta söker hjälp först efter flera år då deras tillstånd kan ha förvärrats väsentligt. Tanken var att en möjlighet till virtuell vård skulle kunna sänka tröskeln för en första vårdkontakt och därmed innebära att unga vuxna får vård i tid.

Exemplen är inte på något sätt ensamma i sitt slag, framför allt inte inom ansiktsanalys.

I ytterligare ett forskningsprojekt kunde till exempel ett datorsystem avgöra om människors leenden var verkligt glada eller snarare ansträngda, dessutom med högre träffsäkerhet än människor.

Min poäng är inte att de här systemen ska ersätta människor. Jag konstaterar bara att de redan i dag kan tolka och interagera med människor på ett sätt som i kombination med mänsklig kontakt kan hjälpa oss att må bättre.

Att tekniken sedan ständigt förfinas och förbättras får mig att dra slutsatsen att maskiner om något decennium inte nödvändigtvis kommer att betraktas som känslokalla. Kunde vi titta in i framtiden tror jag att många skulle bli överraskade.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt