Var är Apple och Google i 5g-kampen?

2013-02-06 13:14  
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. EU gör nu ett tappert försök för att återta ledningen i mobilbranschen. När gsm, 3g och 4g utvecklades hade europeiska nätbolag, som Nokia och Ericsson, störst inflytande över mobilbranschen.

Men makten har nu förflyttats till Asien och USA. Det är Samsung, Apple och Google som står för många av de nya idéerna och – inte minst viktigt – som tjänar de stora pengarna i mobilbranschen i dag.

Detta vill EU råda bot på. Och i november drog man i gång det stora forskningsprojektet Metis, för att försöka styra utformningen av nästa generations mobilsystem, 5g. Totalt satsas 230 miljoner kronor, varav EU står för drygt hälften.

Tanken är att lösningen ska tas i bruk någon gång runt 2020. Då ska mobilnäten klara flera tusen gånger mer trafik än i dag, hantera uppkopplingen av flera miljarder prylar och ha anpassats för användning för undervisning, hälsovård, trafiksäkerhet och betaltjänster.

Det finns redan en rad olika tekniska lösningar som ska utvärderas av forskningsgruppen, som leds av Ericsson.

Enligt Jan Färjh, chef för standardiseringen på Ericsson, kommer gruppen att titta på såväl nya radiogränssnitt som nya nätarkitekturer.

Han nämner bland annat så kallade heterogena nät och meshnät. Men också de nya supertäta cellerna, med en basstation i varje rum, och möjligheten att lägga delar av mobilnätet i molnet.

I EU:s stora mobilprojekt deltar som vanligt de stora europeiska mobiloperatörerna, samt japanska NTT Docomo. För första gången finns också företag utanför telebranschen med. Exempelvis BMW, som hoppas kunna påverka inriktningen. Här finns förstås Ericssons europeiska konkurrenter, men det är premiär för kinesiska Huawei, som deltar via sitt tyska bolag.

Att Huawei därmed på ett tidigt stadium får tillgång till de nya forskningsresultaten har ifrågasatts på sina håll. EU:s avsikt sägs vara att få med tungviktarna från start för att säkerställa att den valda 5g-lösningen blir en global standard.

Men borde inte bolagen som dominerar utvecklingen på terminal- och tjänstesidan vara med? Varför är Huawei men inte Apple och Google med i 5g-projektet?

Metis-gruppens 80 forskare har fått 30 månader på sig att utvärdera de nya lösningarnas tekniska och kommersiella potential. Sedan ska de presentera sitt förslag.

Det gäller att snabbfotade företag som Apple, Samsung och Google inte hunnit hitta på något nytt som kullkastar förutsättningarna för EU:s prestigefyllda mobilsatsning.

Mer om: 5G 3G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer