Vad har Ericsson och China Mobile varit oense om?

2016-03-10 08:14  

KOMMENTAR. Ericsson har fått sitt efterlängtade 5g-samarbete med China Mobile, världens största mobiloperatör. Men dagens pressrelease reser frågor.

I november förra året blev Nokia första icke-kinesiska telekombolag som inledde ett 5g-samarbete med China Mobile, världens största mobiloperatör. Då saknade Ericsson ett liknande 5g-samarbete med den kinesiska operatören, vilket Ny Teknik rapporterade om.

Men sedan dess har även den svenska mobiljätten fått sin efterlängtade 5g-allians. Först ett mindre 5g-samarbete, som undertecknades i december. Sen ett till i januari. Och i dag slår Ericsson på trumman för det tredje utökade 5g-samarbetet i ett nytt pressmeddelande.

Där berättas att China Mobiles ordförande Shang Bing för några veckor sedan, mitt under mobilmässan MWC 2016 i Barcelona, besökte Ericssons huvudkontor i Kista för att träffa Ericssonchefen Hans Vestberg.

I samband med besöket sa Shang Bing följande, enligt pressmeddelandet.

"China Mobile följer trenderna i den här branschen noga. Vi såg på MWC 2016 att it- och telekomföretagen kommer att förändras de kommande fem åren. Därför är det avgörande för China Mobile och Ericsson, som de två fartygen i denna bransch, att styra i rätt riktning under de kommande fem åren. China Mobile värderas partnerskapet med Ericsson och hoppas på ett ökat samarbete med denna viktiga partner under de kommande fem viktiga åren", säger Shang Bing.

Kinesiska företagsledare låter alltid högtidliga och byråkratiska i sina uttalanden, och det här var inget undantag.

Men det är ändå intressant att han (och Ericsson, som bestämt sig för att förmedla uttalandet i en press release) väljer att markera att det är de två (!) bolagen som gäller i branschen. Och att det är viktigt att de styr i rätt (!) riktning.

"It is crucial for China Mobile and Ericsson, as the two ships of this industry, to stride forward in the right direction in the coming 5 years", som uttalandet låter på engelska.

Vad säger konkurrenterna Huawei och Nokia om det? Om att Ericsson och China Mobile anser att det är de två som bestämmer utvecklingen?

Och vad är det Ericsson och China Mobile inte kommit överens tidigare? Det skulle vara spännade att få mer insyn i.För det är ju nu som de ska "gå i rätt riktning".

Denna gång handlar det ju inte bara om priset på utrustning. Har det något att göra med kinesisk anpassning av den kommande 5g-standarden?

Ge gärna era egna tolkningar av pressmeddelandet.

Antingen i kommentarsfältet nedan, eller på mail: helen.ahlbom@nyteknik.se

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer