Timmen med Stephen Hawking

2015-09-04 08:51  
Ny Tekniks reporter Ulla Karlsson-Ottosson.

KRÖNIKA. ”Där är han”. Taxichauffören slänger upp dörren och kastar sig ut ur bilen. Med mobilen i högsta hugg rusar han mot den svarta van som parkerat precis framför oss. Utanför sitter den världsberömda brittiska fysikern Stephen Hawking i sin datorförsedda permobil.

Det är det ögonblicket chauffören vill föreviga. Som så många andra svenskar känner han väl till att megastjärnan är i Stockholm. Själv blir jag stressad, jag har bråttom och vill betala.

Ny Teknik har bjudits in för att vara med när Stephen Hawking presenterar en helt ny teori om vart informationen om allt det som sugs in i svarta hål tar vägen. Hans tidigare forskning har visat att svarta hål på sikt dunstar bort, och med dem all information som krävs för att återskapa det som en gång sugits in. Men det tillåter inte kvantmekaniken, information får inte försvinna. Problemet har gäckat fysiker världen över i drygt 40 år. Nu säger sig Stephen Hawking ha hittat lösningen.

Presentationen sker andra dagen av en veckolång internationell konferens. Bland fysikerna som samlats inne i den vackra salen på KTH känner bara ytterligare en fysiker till vad som komma ska. Det är Malcolm Perry från Cambridge som tillsammans med Hawking och den amerikanske fysikern Andrew Strominger står bakom teorin. Ingen annan har sett något underlag. Någon artikel finns inte publicerad.

När Stephen Hawking förs in i lokalen tystnar sorlet. Kavajen han bar under gårdagens bejublade föreläsning för allmänheten har bytts ut mot en blå tröja, men början av presentationen är densamma.

”Can you hear me?, ljuder den syntetiska rösten ur mikrofonen. Under de följande tio minuterna presenterar han en teori om att information om allt det som sugs in i svarta hål i själva verket lagras i form av hologram utanför hålet.

Så långt har allt gått att förbereda. Sedan börjar frågestunden. Med hjälp av kindmuskeln styr Stephen Hawking markören över skärmen för att hitta rätt bokstäver till ett svar. Minuterna går under tystnad. Till slut går arrangörerna över till storbildsskärmar för att visa det Stephen Hawking skriver. Mellan varje bokstav passerar runt 10 sekunder.

I väntan på hans svar börjar forskarna i salen diskutera. Tio minuter senare kommer en andra fråga. Den här gången kraschar kommunikationssystemet och behöver startas om. Han hinner skriva tre rader. Sedan är tiden slut. Konferensdeltagarna skyndar ut till en sen lunch.

Jag och mina journalistkolleger rusar ut för att hitta en svensk fysiker som kan förklara det vi nyss hörde. Här gäller det att vara snabb. Väl inbokad hastar jag tillbaka till föreläsningssalen för att hämta min dator. Kvar finns Stephen Hawking och hans assistent. Övriga konferensdeltagare har lämnat lokalen. Under bråkdelar av en sekund överväger jag att gå fram och hälsa. Undrar om jag bör – och om jag får. Slår bort tanken för att inte förlora min plats i kön. Efteråt ångrar jag att jag inte tog chansen.

Trettio minuter senare blir jag upphämtad av en taxi, den här gången från ett annat bolag. Så snart jag hoppar in vänder sig chauffören mot mig och frågar ”Har du träffat Stephen Hawking”?

Läs fler krönikor

Ulla Karlsson-Ottosson är reporter på Ny Teknik. Läs hennes tidigare krönikor på nyteknik.se/kronikor

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Stephen Hawking

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer