Tekniken är snabbare än cheferna

2014-02-05 11:33  
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Managementfirman McKinsey står högt i kurs hos många chefer. Därför svider det säkert lite extra när den firmans vd Dominic Barton på toppmötet i Davos nyligen konstaterade att världens företagsledningar inte hänger med i den tekniska utvecklingen.

Dominic Barton anser sig ha koll. Han talar med minst två toppchefer varje dag. Det är ett mål han satt upp för sig själv för att förstå vilka utmaningar världens chefer står inför. Han berättar att teknik är ett av de två viktigaste ämnena som kommer upp under varje samtal.

Den tekniska utvecklingen går fem gånger snabbare än företagens ledning, enligt McKinsey-chefen.

”Borde det göra mig förhoppningsfull eller paranoid”, undrar Barton i en intervju på webben. ”Det betyder att det finns massor av nya saker att göra. Men det betyder också att konkurrenter kan dyka upp från ingenstans.”

Dominic Barton är inte ensam om att varna för konsekvenserna av nya banbrytande innovationer. Det var ett av huvudspåren på toppmötet i Davos. Digitalisering, 3d-skrivare, drönare, uppkoppling till molnet, digital hälsa och självstyrande bilar var några av de nya teknikområden som diskuterades.

I intervjuer från Davos berättade Audis vd Rupert Stadler att de självkörande bilarna kommer om mellan tre till fem år. Och Sandviks vd Olof Faxander menade att 3d-skrivarna kommer att skapa nya tillväxtmöjligheter för hans bolag.

Även mindre tekniktunga företag talade om genomgripande förändringar.

Doug McMillon, vd för Walmart, världens största detaljhandelskedja, deltog i en av de webbsända paneldiskussionerna om banbrytande innovationer. I Walmarts brittiska affärskedja testas 3d-skrivare och på försök finns en tjänst där kunder får förslag på varor, utifrån tidigare konsumtionsmönster. Vi ser oss alltmer som ett it-bolag, sa McMillon.

Hur mycket av FoU-budgeten ska ett företag satsa på ny utvecklingstung teknik, som kanske – men bara kanske – kommer att konkurrera ut dagens lönsamma produkter?

Att hitta den balansen är det allra svåraste, menade flera toppchefer under diskussionerna i Davos.

Lite mer risktagande börjar bli vanligt. Det har både Sandvik och ABB berättat i Ny Teknik. ”Vi måste våga satsa på ’tokiga saker’ för att kunna göra stora genombrott”, sa Franz Schmaderer när jag senast intervjuade honom. Han är chef för ABB:s forskning i Sverige, men också globalt ansvarig för ABB:s forskning inom Automation, som står för hälften av koncernens omsättning.

Alla företag borde vara livrädda för att bli ifrånsprungna av en mer snabbfotad konkurrent, enligt McKinseys vd Dominic Barton. Det finns inget undantag. Men vilka är det som står för allra störst förändring framöver? Ingen vet med säkerhet. Men baserat på sina samtal och företagets egen research vågar sig Dominic Barton på en gissning:

Jag har inte sett någon så tekniskt eftersatt sektor som sjukvården. Kanske med ett undantag – skolan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer