Snart har du en Xiaomi i fickan

2013-08-14 09:27  

KRÖNIKA. Bloggare världen över öser just nu beröm över en mobil som lanserades härom veckan. Nej, det handlar varken om Motorolas nya Moto X eller Nokias senaste Lumia 1020.

Det man snackar om är den Androidbaserade mobilen Red Rice. Den har en fyrkärnig processor, en hd-skärm på 4,7 tum och ett arbetsminne på 2 gigabyte. Allt detta för endast 900 kronor, utan operatörsrabatt. En Iphone 5 kostar 5 800 kronor hos Netonnet.

Tillverkare av Red Rice är Xiaomi, en av de nya kineserna. Modellen finns ännu bara för hemmamarknaden. Men lägg tillverkaren på minnet!

Liksom kinesiska Yulong, som under andra kvartalet klättrade upp till en fjärdeplats bland världens största tillverkare av smarta mobiler.

Trea på listan är Lenovo från Kina, mer känd som världens största pc-tillverkare.

För första gången finns alltså två kinesiska företag bland världens fem största tillverkare av smarta mobiler, enligt analysfirman Canalys.

Sydkoreanska Samsung är fortfarande överlägset störst. Gigantens vinst på mobilerna var 34 miljarder kronor under andra kvartalet. Det är imponerande.

Därmed tjänade Samsung för första gången mer pengar på sina mobiler än Apple.

Uppskattningen kommer från analysföretag Staretegy Analytics. Ingen av de två jättarna särredovisar sin vinst för telefonerna.

Kommer ni ihåg att Motorola, Ericsson och Nokia en gång var störst i världen på mobiler?

Nu är det bara tvåan Apple som inte har sin hemvist i Asien av de fem största på smarta mobiler. Femman LG kommer från Sydkorea.

För tio år sedan var sex av de tio största tillverkarna från Europa. Borta är Siemens, Sagem, Alcatel och Sony Ericsson.

Ingen sitter säker i toppen.

Häromåret snackades det om att Facebook och Amazon var på väg in på mobilmarknaden för att ”göra en Steve Jobs”. Men de spekulationerna har tystnat. Google har visserligen tagit steget, men via köpet av Motorola, en etablerad om än hårt tilltufsad spelare.

Nej, i stället är det alltså rader av kinesiska tillverkare som dykt upp och tagit marknadsandelar av Samsung och Apple.

Fem kinesiska bolag – Lenovo, Yulong, ZTE, Huawei och Xiaomi – stod för hela 20 procent av alla smarta mobiler under andra kvartalet.

Så vem vet. Snart har ni kanske en Xiaomi i fickan.

Mer om: Motorola Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer