Sikta på flygande bil – nå halvvägs

2017-08-16 11:30  

KRÖNIKA. Ny Tekniks Fredrik Karlsson om vad vi bad om men i stället fick.

”Vi bad om flygande bilar, istället fick vi 140 tecken”.

Silicon Valley-profilen Peter Thiels klassiska citat är väl spritt och citeras flitigt.

Han hävdar att vi inte haft någon teknikutveckling att räkna med de senaste 40 åren. Tiden för diskussioner om flygande bilar har pågått längre än så. Och några sådana har vi inte ännu.

Jag vet inte vad det är med flygande bilar, men något måste det vara som gör att de ständigt återkommer i drömmar och diskussioner.

Uber satsar på i dag allvar på en flygande bilflotta. Företagets vision är att de flygande bilarna ska vara elektriska och kunna klara sträckor på mellan 80 och 160 kilometer på en laddning. Självkörande.

Peter Thiels citat är välformulerat, slagkraftigt och provocerande. För att inte tappa de läsare som saknar referens till 140 tecken: han syftar på mikrobloggen Twitter. Och det ska sägas att även om Twitter har väldigt många användare så är det inte mycket till teknisk innovation för den som drömt om flygande bilar.

Visst skulle vi kunna raljera över närtid och samtid:

”Vi bad om flygande bilar, istället fick vi cyklande matbud med slavlöner.”

”Vi bad om flygande bilar, istället fick vi cashkort.”

”Vi bad om flygande bilar, istället fick vi sova billigt på främlingars soffor.”

”Vi bad om flygande bilar, istället fick vi strömmad jazz.”

Fast visst har vi haft teknikutveckling. Det allra tydligaste exemplet går de flesta av oss runt med i fickan. Den smarta telefonen. Vi tar bilder, kommunicerar med bekanta och obekanta, sköter bankaffärer, googlar restaurangtips eller bokar resor.

Som en självklarhet.

Ordet i tiden är användarvänlighet.

Ingenjörer kan inte längre sitta på sin kammare och uppfinna, det gäller att förstå användarna bättre än vad användarna förstår sig själva. Apple var först i denna era, men har fått efterföljare i sin och andra branscher: Spotify, Skype, Uber med mera.

Nu blandar den här krönikan vilt: nya tjänster med den smarta telefonen som ändå är en teknisk innovation av rang. Poängen är dock att allt kretsar kring användarvänlighet.

Och om vi i västvärlden har den mesta teknikutvecklingen bakom oss kan det inte sägas om hela världen. Det finns inte ens elektricitet överallt. Men det häftiga är att utvecklingsländer kan ta steget direkt från elektricitet till digitala banktjänster med smarta telefoner. Det steget som tog oss mer än 100 år att ta klarar de på ett kick. De behöver bara någon slags laddare och ett nät – sen kan de köra igång.

De behöver inte köpa stationära datorer eller ens veta vad en telefax är. Cd-rom, fast telefon med nummerskiva, vhs-kassetter – hoppa bara över. Gå direkt till Swish.

Många gynnas nu av att några gått före och visat vägen. Och jag tror att vi gynnas av att en del siktar mot stjärnorna, eller de flygande bilarna, för att nå halvvägs och tänja teknikens gränser.

Er Ny Teknik-krönikör bjuder avslutningsvis på ett alldeles eget, jättetråkigt men sant citat:

”Vi bad om flygande bilar, istället fick vi vad vi behövde.”

Kom ihåg var ni läste det först.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt