Prylarna som rycker upp dig

2013-01-15 23:00  
Mats Lewan, it-reporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Om it-prylar de senaste decennierna passat bäst för soffpotatisar växer nu en stark motsatt trend – prylarna som sätter fart på dig. Åtminstone finns möjligheten för den som låter sig ryckas med.

På prylmässan CES i Las Vegas förra veckan visades en rad nya sådana produkter, främst trådlösa sensorer som sitter någonstans på kroppen och överför data till appar i mobilen.

Misfit Wearable lanserade en liten diskret rund klämma som heter Shine, företaget Fitbit det nya armbandet Flex, Hothead Technologies ett pannband som kallas Spree och Basis en klocka med samma namn.

Dessutom berättade företaget Valencell att tekniken Perform Tek som mäter olika kroppsvärden genom en sensor i örat, exempelvis monterad i ett par hörlurar, nu licensierats till den koreanska elektroniktillverkaren Iriver.

Sensorerna mäter värden som puls, kroppstemperatur, antal steg och till och med sömnkvalitet, medan apparna med hjälp av mobilen räknar ut sträcka, tid och hur många kalorier man bränt vid träningen, oavsett om det är löpning, cykling, skidåkning, simning eller något annat.

På CES fanns till och med en sensor för mätning av syresättning i blodet genom optisk genomlysning av fingret – IspO2 från företaget Masimo, avsedd att kopplas till mobilen, dock med sladd.

En närliggande variant är den svenska appen Healthy Heroes som vid en första anblick liknar ett vanligt rollspel där man väljer en karaktär och försöker förbättra fyra klassiska spelegenskaper – styrka, smidighet, uthållighet och intellekt. Men man gör det inte genom att spela utan genom att träna på riktigt – på gym, fotboll, power walking eller någon annan av 40 olika aktiviteter.

I ett större perspektiv ingår de här produkterna i en större trend som handlar om att mäta sig själv i det dagliga livet. En av mötespunkterna är nätverket Quantifiedself.com. På sajten finns en lista med över 200 verktyg för den som vill mäta sitt liv, tips och råd för den som är intresserad samt möjligheter att knyta kontakter.

Naturligtvis finns det en svensk avdelning – den startade i april 2012 i Stockholm och har nu 200 medlemmar, som träffas i nätverket The Hub Stockholm.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer