”Övervakning för din egen skull”

2013-05-29 14:38  
Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

När det gäller vår hälsa kanske övervakning är välkommen, men därmed inte sagt att vi ska gå och låta vem som helst samla in data om oss, skriver Mats Lewan.

När diabetespatienten rör sig långsammare än vanligt en viss tid på dagen, eller börjar ringa ovanligt långa samtal till någon anhörig, går larmet på kliniken. Informationen tyder på att patienten möjligen inte sköter sin insulinbehandling och tack vare larmet går det att gripa in i tid.

Det är appen Ginger.io som samlar data från mobilens sensorer och loggar detaljerad information om hur användaren rör sig, var han eller hon befinner sig, längd, tid och mottagare av samtal samt mönster för sms. Och när beteendet är avvikande skickas ett larm, exempelvis till ansvarig vårdmottagning.

Mobil övervakning av hälsotillstånd har gjorts i många år, bland annat av svenska Kiwok som med en bärbar EKG-utrustning mäter hur hjärtat mår och skickar informationen via mobilen till en särskild server. Men att övervaka patientens beteende och därigenom dra slutsatser om tillståndet är nyare.

Det öppnar många nya möjligheter men är också ett potentiellt djupare ingrepp i den personliga integriteten. När det gäller vår egen hälsa är det inte svårt att gå med på, men även om Ginger.io understryker att användaren har full kontroll över all insamlad data och att den anonymiseras innan den lagras, är det värt att fundera över sådan övervakning i ett större sammanhang.

Många hävdar att för den som inte har något att dölja spelar integriteten ingen roll. Argumentet är en myt som dissekerats grundligt av bland annat juridikprofessorn Daniel J Solove i boken Nothing to Hide: The False Tradeoff Between Privacy and Security. Han förklarar till exempel hur bristande integritet hindrar oss från att våga göra saker som kan vara bra. Och han ställer också enkla motfrågor som ”om du inte har något att dölja, varför har du då gardiner?”.

Med smartare sensorer kan vi tänka oss många sorters teknisk övervakning som gör livet säkrare och tryggare, exempelvis av hur fort och var vi kör bil, men det är inte säkert att det är värt priset av sänkt integritet.

Richard Susskind, som skrivit boken The End of Lawyers där han påpekar att många juristers nuvarande arbetsuppgifter kan automatiseras av allt intelligentare datorsystem, menar att en viktig ny uppgift för jurister i stället kan vara att hjälpa oss hitta en balans mellan just övervakning och integritet.

När det gäller vår hälsa kanske övervakning är välkommen, men därmed inte sagt att vi ska gå och låta vem som helst samla in data om oss, särskilt inte om någon annan sedan äger informationen, som Google, Apple eller Facebook.

Mats Lewan

Mer om: Facebook Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer