Osexiga stadsnät plötsligt superheta

2013-05-22 11:07  
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Blir det billigare bredband med ny kapitalstark spelare? Undrar Helen Ahlbom.

Med EQT in i bilden kan det bli åka av. De kommer att röra om på den svenska bredbandsmarknaden, sa chefen för ett av landets stora kommunikationsbolag till mig häromveckan.

Investors riskkapitalbolag EQT har bestämt sig för att satsa på den svenska bredbandsmarknaden. Bolaget räknar med att investera upp emot 30 miljarder kronor i ett antal stadsnät, som redan grävt ner fiber i kommunen.

Ett första steg togs förra veckan när EQT köpte IP Only, som äger stadsnätet i Uppsala, men också en fiberring mellan Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Perfekt för att binda samman nya stadsnät.

Målet är att utmana Telia som bredbandsoperatör och skapa ett finmaskigt fibernät över Sverige.

Liknande tankar finns även hos andra riskbolag. Det sägs att Nordic Capital funderar i de banorna. Men det är inget bolaget vill kommentera.

Riskkapitalets stora intresse för stadsnätens fiber är utan tvekan det hetaste samtalsämnet i bredbandskretsar just nu.

Bara vetskapen att EQT bestämt sig får konkurrenterna att skärpa till sig. Kanske pressas priserna? Kanske byggs mer fiber?

Det är vad som hänt sedan Google bestämt sig för att dra fiber i ett antal städer i USA.

Google har specialstuderat framgångsfaktorerna bakom Stokab, Stockholms stads stadsnät, som startade 1994 (fyra år innan Google grundades…).

Vad är det med stadsnäten som lockar riskkapitalisterna? En kraftig tillväxt och en dåligt skött verksamhet brukar få dem att öppna plånboken.

En sak är i alla fall klar. EQT, en av finansmarknadens tyngre aktörer, ser uppenbarligen en möjlighet att tjäna mycket pengar på svenskt bredband framöver.

Det finns stadsnät i närmare 200 av landets 290 kommuner. Hur välskött verksamheten är varierar kraftigt. I toppen finns Stokab i Stockholm och Umenet i Umeå. Men botten är bred, med många olönsamma nät med för litet kundunderlag.

Alla är övertygade om att efterfrågan på snabb fiber kommer att explodera. Frågan är bara när.

På sikt kommer fler vilja strömma film och tv i hd-kvalitet, spela dataspel högupplöst via nätet och lagra egna hd-filmer i molnet. Det kräver betydligt högre hastigheter än i dag.

Regeringen har som mål att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till 100 megabit per sekund, mbps, år 2020. I dag är andelen 54 procent.

Än så länge är det bara 15 procent av hushållen som valt att betala för 100 mbps.

Mer om: Google Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer