Öppen källkods-guru fast i egna världen

2016-02-24 10:34 Jonas Ryberg  

KRÖNIKA. Från att ha jämförts med cancer och kommunism har tungviktarna inom it-världen svängt och älskar numera öppen källkod. Google, Apple och till och med Microsoft omfamnar alla öppenhet när det gäller att ta fram kod.

Man skulle kunna tro att det är en utveckling som glädjer Richard Stallman, mannen som av många ses som pappa till projektet med öppen källkod. Men inget kunde vara längre från sanningen.

När han för en tid sedan var i Stockholm för att föreläsa om sin inställning till öppen och fri programvara framgick det tydligt att Richard Stallman inte mjuknat inför storbolagen på samma sätt som de inför idén att det är bra att dela med sig. Det enda Richard Stallman gillar mindre än Apple, Google och Microsoft är själva öppen källkodsrörelsen och skribenter som jag som försöker göra honom till en del av den.

Upprördheten bottnar i en skillnad i synvinkel. För Richard Stallman handlar öppenhet och fri programvara om etik. För storbolagen och deras kunder handlar det om ett praktiskt övervägande. Stallman menar att för att vara fri krävs det att man själv har kontroll över programvaran som man kör på sin dator och för att ha det måste man kunna ta del av koden, ändra den och dela den vidare.

För företag som Google eller Microsoft är det viktiga att koden får spridning och att många utvecklare kan vara med och bidra. Även populära Linuxdistributioner som Ubuntu avfärdas av Stallman som avfällingar, eftersom de ser på öppen källkod som ett praktiskt verktyg och inte först och främst som en politisk handling.

Det är inte svårt att ge Stallman rätt i delar av analysen: storbolagen följer våra digitala spår in i minsta detalj för att maximera sina egna vinster. Men för att vara med och styra utvecklingen i den riktning man vill måste man också kunna lyssna och kompromissa. Stallman har fastnat i sin egen värld och är inte bra på något av detta.

Han gillar till exempel kontanter eftersom det inte lämnar spår. Däremot skäms han inte för att be personer i publiken på föreläsningen om kortnummer på en lapp för att senare kunna dra pengar för köp av pr-material från organisationen Free Software Foundation som han företräder.

Ett till talande exempel på svårigheterna med att vara kompromisslös är en historia Richard Stallman själv berättar om när han ska se film hemma hos en vän. Eftersom filmen finns på Netflix och Netflix använder kopieringsskydd så måste filmkvällen ställas in. Det hade heller inte fungerat om vännen haft filmen på bluray eftersom inte heller de skivorna kan spelas upp med fri programvara.

Ett sätt att se på saken är att Stallman med sin hårdföra stil vill föregå som gott exempel inför sina ”fans”. Men efter att ha sett honom uppträda och sälja klistermärken till åhörarna i Stockholm får jag mer känslan av en lustig krumelur från en svunnen tid.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt