Omöjligt vara ett ansikte i mängden

2016-10-07 10:56  

KRÖNIKA. Maskinerna blir allt bättre på att känna igen personer. Anonymitet blir allt svårare att behålla. Ny Tekniks reporter Kalle Wiklund om konsekvenserna.

Nästa strid mellan teknikbolagen handlar om ditt ansikte. Ryska appen Findface är ett tydligt exempel på vad som kan stå på spel när maskinerna blir allt bättre på ansiktsigenkänning. Teknikföretag världen över fajtas nu om att utveckla den mest avancerade programvaran för att lära maskiner att känna igen våra ansikten.

Men hur bra är dessa system på att hantera stora mängder data? Det vill forskare vid University of Washington ta reda på med sin Megaface Challenge, ett slags världsmästerskap för ansiktsigenkänning.

Forskarteamet har matat in en miljon bilder från bildtjänsten Flickr i en databas. På dessa foton syns 690 572 olika ansikten. Företag som vill vara med i tävlingen kan sedan ladda ner databasen för att se hur bra deras programvara klarar av att hantera en miljon möjliga matchningar.

Vinnare i det senaste Megaface-mästerskapet blev Googles program Facenet, med en träffsäkerhet på 75 procent. Men det är egentligen tvåan – ryska Ntech Lab – som fått mest uppmärksamhet efter tävlingen.

Ntech Lab står bakom appen Findface, lanserad i Ryssland i vintras. Med tjänsten kan användarna ta ett foto av en främling på stan och mata in bilden i appen. Genom att skanna av öppna profilbilder i Vkontakte, ett ryskt socialt nätverk med 200 miljoner användare, kan Findface sedan fastställa personens identitet med en 70-procentig säkerhet, enligt Ntech Lab.

Grundarna lyfter gärna fram att Findface kan användas för att hitta nya vänner eller i dejtingsyfte. Men i händerna på ryska nättroll har appen i stället blivit ett kraftfullt verktyg för att kunna röja folks identitet.

I våras startade en kampanj på ryska nätforumet Dvach med målet att ta reda på de riktiga namnen på porrfilmsskådespelare och prostituerade. Med hjälp av Findface kunde flera av dessa personer identifieras. Skärmdumpar från deras sidor på Vkontakte, med fotografier och andra detaljer, spreds sedan snabbt via nätet. Även anhöriga till kvinnorna spårades upp för att kunna delges denna ”information”.

I intervjuer svär sig grundaren Maxim Perlin fri från ansvar, och säger att det inte finns något som Ntech Lab kunnat göra för att förhindra dessa kvinnor från att bli trakasserade. Bolaget säger dock att man i fortsättningen ska göra allt man kan för att ”skydda Vkontakte-användare från potentiella hot”.

Inget är svart-vitt. Ansiktsigenkänning är en teknik med stor potential. Men Findface är ett tydligt exempel på vilken problematik som kan uppstå när vi öppnar Pandoras ask.

Programvaran i appen öppnar för en massövervakning som skulle ha gjort Stasi eller KGB gröna av avund. Oavsett om Findface når utanför Ryssland eller inte så är det dags att fundera på vad som händer när vi inte längre kan vara ett ansikte i mängden. Och om it-bolagen inte är beredda att ta ansvar så måste vi själva överväga hur högt priset för att använda deras teknik egentligen är. Det är det minsta vi kan kräva av varandra.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer