”Note 7-skandalen en katastrof för Samsung”

2016-10-11 11:09  
Kalle Wiklund är reporter på Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren

ANALYS. Note 7 skulle bli Samsungs efterlängtade seger över Iphone. Istället har årets viktigaste mobillansering förvandlats till en mardröm för den sydkoreanske tillverkaren.

I dag kom nyheten att Samsung stoppar produktionen och försäljningen världen över av Galaxy Note 7. Enligt Wall Street Journal innebär det att Samsung begraver telefonen för gott.

Beskedet kom drygt en och halv månad efter de första rapporterna om att Samsungs nya toppmodell börjat brinna vid laddning.

Beslutet att stoppa produktionen och försäljningen var helt nödvändigt – i synnerhet då det kommit uppgifter om att även ersättningsmobiler som Samsung skickat ut har fattat eld.

Följderna av Note 7-problemen för Samsung kan beskrivas med ett enda ord: Katastrof.

Läs mer:

Läs mer: Samsung 7 klassas som flygfarlig

Höga marginaler gör att försäljningen av de lyxiga toppmodellerna är livsviktiga för mobiltillverkarna.

Samsung har tidigare under året haft rejäl vind i seglen för sina toppmobiler Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge, med förhandsförsäljning som varit mer än dubbelt så stor som för tidigare Galaxy-modeller i Europa.

Med Galaxy Note 7 – som innebär en utveckling av designen och tekniken som finns i S7 och S7 Edge – skulle Samsung äntligen klå ärkerivalen Apple.

Note 7 släpptes den 19 september på de första marknaderna – en knapp månad innan Apple förväntades lansera Iphone 7. Det innebar att Samsung hade en lucka på nästan fyra veckor att göra allt i sin makt för att locka mobilsugna konsumenter att välja en Note-mobil i stället för Iphone 7 Plus.

I stället har lanseringen förvandlats till en mardröm och ett stort misslyckande för Samsung. Enligt tidigare rapporter har Samsung sålt 2,5 miljoner exemplar av sin nya telefon – och då hade modellen inte ens släppts än på vissa marknader, till exempel i Sverige.

Läs mer:

Läs mer: Teorierna: Så kortsluts Samsungs Galaxy Note 7

Att återkalla 2,5 miljoner telefoner är så klart dyrt – för att inte tala om vad ett försäljningsstopp innebär i uteblivna intäkter. Skandalen kring Note 7 riskerar att dock få betydligt mer långtgående konsekvenser för Samsung. Teknikbolaget erbjuder nu kunderna att få byte in sin Note 7 mot andra produkter eller helt återlämna dem.

Den stora frågan är om Note-produktserien någonsin kommer att kunna återhämta sig – och om Samsung kommer att kunna återfå förtroendet från kunderna.

För att ens ha en tillstymmelse till chans att kunna lyckas med detta måste Samsung vara helt transparenta med vad som ligger bakom Note 7-haveriet. Först då kan man möjligen övertyga mig och andra konsumenter om att problemen inte kommer att upprepas.

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer