Mejl genväg till telefonsamtal

2015-12-03 07:40  

KRÖNIKA. E-posten öppnar upp för kontakt – på telefonen.

”Jag svarar aldrig på nummer jag inte känner igen.” Mejlsvaret kommer snabbt från mannen som är vd för ett litet utvecklingsbolag och styrelseordförande i ytterligare två. Jag har ringt fem minuter tidigare. Han svarade inte så jag skickade ett mejl. Det är varken konstigt eller ovanligt, men han är den första som i klartext anger orsaken till trenden jag lagt märke till det senaste året.

Att mejla och be om en tid att ringa upp har blivit det snabbaste sättet för mig att få prata med forskare på högskolor eller ingenjörer ute på företagen. Det slår till och metoden att skicka ett sms och be dem ringa upp.

Mobilen kan ligga i fickan, vara avstängd eller inställd på ”stör ej”, men säg det möte eller konferens där datorn inte finns med. Många har uppenbarligen e-postprogrammet inställt så att nya mejl aviseras så snart de trillar in i mejlboxen. Svar som ”sitter i möte, ring mig om en timma” brukar ofta dyka upp inom några minuter.

Även personer på semester eller tjänsteresa i andra delar av världen tycks oavbrutet kolla sin e-post. Det går ju snabbt om man slår på mobilen. Har de inte möjlighet att prata själva skickar de mejlsvar om vem jag ska söka i stället.

Min erfarenhet delas av fler. Nära vänner som arbetar som konsulter har sedan länge beklagat sig över att ingen svarar när de ringer till presumtiva kunder.

Kanske är mejlen på väg att springa om nummerpresentationen? Jag känner i alla fall flera som rutinmässigt avvisar samtal från nummer de inte har i mobilen – inte för att de inte kan eller vill bli störda, utan för att de inte vet vem som ringer.

”Varför skaffar de inte en app som Truecaller eller hitta.se?”, är den spontana reaktionen när jag berättar om beteendet. Svaret är att även om det syns vem eller vilket företag som ringer så vet de inte varför.

Möjligen är det en säljare och sådana vill de för allt i världen inte få i örat, det har jag fått höra många gånger. Det är också anledningen till att jag för sex år sedan bad it-avdelningen att se till att mitt tidigare dolda nummer skulle synas i displayen hos mottagaren. På den tiden signalerade hemligt nummer ofta säljsamtal. Så är det inte i dag.

Men kanske är det bara en tidsfråga innan mejla-så-svarar-jag-metoden inte längre fungerar så snabbt som i dag. E-post som oavbrutet väller in och stör pekas av forskare ut som en källa till stress och minskad effektivitet.

Antalet företag och myndigheter som testar att införa mejlfria pass under arbetsdagen blir allt fler. De får stöd av stress- och hjärnforskare. Dit hör Torkel Klingberg på Stockholm Brain Institute vid Karolinska institutet som nyligen uttalade sig i Svenska Dagbladet. ”De dagar då man följer devisen ’aldrig kolla mejl före lunch’ blir ofta väldigt bra”, konstaterar han.

Frågan är vilken teknik som då kommer att finnas för att få mottagaren att snabbt lyfta luren?

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Kommunikation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer