Klimatproblemet ett rejält sänke

2016-12-08 17:11  
Linda Nohrstedt, reporter på Ny Teknik.

KRÖNIKA. Personligen tyngs jag mest av orättvisan i klimatförändringarna, säger Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt.

Mitt under intervjun var Leonardo di Caprio tvungen att avbryta och ta en paus. Klimatproblemets omfattning överväldigade honom.

Scenen utspelade sig i New York under inspelningen av dokumentärfilmen Before the Flood. Leonardo di Caprio intervjuade den svenske toppforskaren Johan Rockström, chef på Stockholm Resilience Centre, om klimatförändringarna.

– Han gick omkring, ställde sig vid fönstret och tittade ut och funderade. Han var uppenbart emotionellt påverkad, berättar Johan Rockström.

Det är lätt att förstå att klimatfrågan blir överväldigande. Det är mycket som pekar mot en dyster framtid.

Även om alla länder lever upp till sina åtaganden i Parisavtalet bedömer forskarna att vi kommer att nå en genomsnittlig temperaturhöjning om 2,9–3,5 grader.

Då är det möjligt att så stora delar av Alpernas glaciärer har smält och havens korallrev har dött att förändringen är oåterkallelig. Dessa rev och glaciärer kommer i så fall inte att återhämta sig.

Johan Rockström Foto: Henrik Montgomery / TT

En annan nedslående nyhet var de rekordhöga lufttemperaturer som uppmättes i Arktis i november. Forskare larmade om att det var 20 grader varmare än normalt. Johan Rockström ser det som ett möjligt tecken på att Arktis börjar förstärka den mänskligt orsakade uppvärmningen.

Larm följer på larm och det är lätt att bli uppgiven. Personligen tyngs jag mest av orättvisan i klimatförändringarna. Det är den industriella världen som har skapat problemet, men det är den fattiga delen av världen som måste hantera konsekvenserna. Barnfamiljer i Pakistan tvingas lämna sina hem på grund av översvämningar och familjer på Afrikas horn drabbas hårt av torka.

Och vi i Sverige kommer inte undan skuld. WWF beräknade 2012 att det skulle krävas 3,4 jordklot om alla levde som svenskar. 2014 gjordes beräkningen om. Då hade det svenska ekologiska fotavtrycket vuxit till 3,7 planeter.

Med tanke på all dystopi är det inte konstigt att det redan har rapporterats om personer som har så svår klimatångest att de behöver professionell hjälp.

Johan Rockström tycker att det är angeläget att inte rygga för verkligheten även om den är skrämmande.

– Men det är också viktigt att också erbjuda åtgärder och försök till lösningar för en bättre och hållbar utveckling, säger han.

Och det finns ljuspunkter. Trots allt var det en framgång att världens ledare kunde enas om Parisavtalet och att det kunde träda i kraft rekordtidigt. Det är också uppiggande att avtalets konstruktion innebär att ländernas löften om utsläppsminskningar bara kan skärpas framöver.

Grundskolans sätt att ta upp klimatfrågan är också uppmuntrande. Min 12-åriga dotter har redan fått lära sig om naturlig och förstärkt växthuseffekt. Medvetenheten om problemet kommer bara att öka.

Men det som ger mig mest hopp är vetskapen att ingenjörer, företag och forskare världen över arbetar med olika lösningar. Enormt många människor har minskade utsläpp, effektivare transporter och resurssnålare produkter för ögonen.

Vi på Ny Teknik gör vårt bästa för att berätta om det. Förhoppningsvis ångestdämpande journalistik.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt