”Jag ertappades av sop-polisen”

2017-06-05 17:00  
Linda Nohrstedt, reporter på Ny Teknik.

KRÖNIKA. Att göra rätt när det gäller avfallshanteringen är inte lätt. Det fick Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt erfara.

Sommaren 2014 hyrde jag och familjen ett trevligt radhus i en liten by på Mallorcas norra sida. Hushållet var utrustat med färgglada kärl där soporna skulle sorteras. Plast, glas, papper och matavfall skulle läggas i olika kärl, som sedan ställdes utanför dörren på kvällen.

Plastkärlet ställdes ut den ena kvällen, sedan var det dags för nästa kärl kvällen efter.

Sopbilen kom efter mörkrets inbrott och tömde kärlen.

På kylskåpet satt en lapp med instruktioner om hur soporna skulle sorteras och vilket kärl som skulle ställas ut vilken kväll. Där fanns också en rad som handlade om att sopor som kategoriserades som ”övrigt” kunde hängas i en plastpåse på en lyktstolpe utanför huset.

Jag blev imponerad över att källsorteringssystemet var så smidigt. Kärlen var rymliga, tillverkade av hårdplast och lätta att hantera och rengöra.

Spanjorerna hade uppenbarligen kommit längre med källsortering än Sverige. Hos oss verkar de tre skilda avfallsströmmarna från hushållen ineffektiva och förvirrande. Dels ska man lämna tidningar och förpackningar i plast och glas till återvinningsigloor. Dels hämtas övriga hushållssopor av sopbilar. Dessutom måste man åka till soptippen för sådant som inte får lämnas i de första två strömmarna.

Ett samhälle måste byggas så att det är lätt att göra rätt. Vill man att en stor del av soporna ska sorteras och återvinnas måste sorteringen vara enkel. Det spanska systemet verkade superenkelt.

Svenskarna genererar ungefär 430 kilo avfall per person och år. Vi är duktiga på att återvinna returburkar av aluminium (92 procent år 2015), pet-flaskor (83 procent) och pappförpackningar (82 procent år 2015). Sämre är det med plastförpackningar (45 procent).

På nyteknik.se har vi rapporterat flera gånger om återvinning av värmeljus. Först skrev vi om att den lilla metallplattan som håller veken på plats måste lossas från metallhöljet för att återvinningen av aluminium ska fungera. Den artikeln är en av de absolut mest lästa på vår sajt någonsin. Senare har vi rapporterat att värmeljusens metallhölje inte längre klassas som förpackning och därför inte är välkommet i återvinningskärlen.

Det verkar som om många människor vill att deras sopor ska återvinnas, men helt enkelt är det inte att veta hur man ska bete sig. Det har även miljöministern uppmärksammat. Under våren har Karolina Skog dragit i gång ett arbete för att förenkla källsorteringen.

Tyvärr var inte det spanska systemet heller perfekt, ur en turists synvinkel. Vistelsen slutade med att jag fick skämmas.

När det började bli dags att åka hem insåg vi att alla sopor inte skulle hinna bli hämtade. Jag tog en rövare och hängde en soppåse på lyktstolpen utanför, trots att innehållet kanske inte kunde klassas som ”övrigt”.

Två timmar senare knackade två kvinnor på dörren. De frågade om påsen utanför var min. Det var bara att erkänna och hämta tillbaka soporna igen. Jag hade blivit ertappad av sop-polisen.

Senare den kvällen gick vi till andra änden av byn till den stora återvinningsstationen. Där fick vi slänga våra sopor. Och skämmas.

Krönika

Linda Nohrstedt

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer