Krönikor

It-snillet Aaron Swartz hade bara börjat

Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Den 11 januari i år begick programmeraren, författaren och aktivisten Aaron Swartz självmord, 26 år gammal. Händelsen gav omedelbart stort eko i hela it-världen, och i USA även i den politiska världen.

Publicerad

Den främsta reaktionen var sorg och bestörtning över att en så ung och talangfull person hade lämnat oss, och medkänsla för hans närmaste. Den andra stora reaktionen var upprördhet över att den amerikanska åklagarmyndigheten drev ett åtal mot Swartz för att han i slutet av 2010 laddat ner omkring fyra miljoner upphovsrättsskyddade vetenskapliga artiklar från det digitala biblioteket Jstor, med upp till 35 års fängelse och en miljon dollar i böter som möjlig påföljd.

Swartz hade tillgång till Jstor via sitt konto på högskolan MIT. Han överlämnade sig till myndigheterna och förklarade sig oskyldig på samtliga åtalspunkter och släpptes mot borgen. Jstor nådde en överenskommelse med honom 2011 där alla data återlämnades, men åklagaren drev ändå fallet om dataintrång vidare utifrån en lag från 1986.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här