Googles nya sköna värld oroar

2013-05-14 09:40  
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Googleförfattarna är övertygade om att nettoeffekten av uppkopplingen till nätet är positiv. Efter att ha läst boken är jag övertygad om att vi står inför stora utmaningar. Läs själva!

Jag har sett Googles ordförande Eric Schmidt framträda två gånger. Han imponerade. Lugn och sansad. Inga överdrifter à la Microsofts Steve Ballmer. Schmidt avsatte lång tid för frågor från publiken. Svaren var genomtänkta och utförliga.

Senast jag lyssnade gav han en lite väl rosaskimrande bild av den digitala framtiden. Det mesta skulle bli bättre tack vare mobilen, nätet och molnet.

Nu har han skrivit en bok tillsammans med Googlekollegan Jared Cohen, "The new digital age", där även de mörka sidorna av denna nya sköna värld får stort utrymme.

Cohen är chef för ”Googles idéer”, och har tidigare varit rådgivare till två av USA:s utrikesministrar.

Utgångspunkten är att antalet människor med tillgång till nätet kommer att gå från dagens 2 miljarder till 7 miljarder inom tio år. Ett faktum som kommer att förändra världen.

Författarna beskriver den digitala framtiden med en ökad användning av robotar, artificiell intelligens, 3d-skrivare och hologram.

De exemplifierar med tvättmaskinen som föreslår en passande klädsel för dagens åtagande, och med skon som nyper till i hälen för att påminna om nästa viktiga möte.

Men det är inte framtidens teknikprylar som är huvudbudskapet. De skriver själva att ambitionen är att hjälpa människor att se möjligheten med den digitala framtiden. Men också hoten.

Nätet kommer i allt högre utsträckning användas som vapen av såväl terrorister som vissa stater. Det kommer att nyttjas för att stjäla affärs- och statshemligheter, infiltrera myndigheters datasystem och samla in information om medborgarna.

De varnar för fanatikern som köper sig en drönare i leksaksaffären och förser den med hemmagjorda bomber.

De uppmanar politiker att skaffa sig en inrikes- och utrikespolitik även för den virtuella världen.

Trots de oroande framtidsutsikterna är författarna övertygade om att nettoeffekten av uppkopplingen till nätet är positiv.

När 7 miljarder människor får tillgång till information, så får de också makt att hindra onda krafter och hjälpa till med problemlösningen, är deras slutsats.

Jag är inte lika övertygad. Att vi står inför extrema utmaningar är det viktigaste jag tar med mig från boken. Läs den!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer