Ge mig en personlig it-tränare

2014-04-09 06:30  

KRÖNIKA. Jag kan inte defragmentera hårddisken. Tycker inte att det är min uppgift. Varför ska jag lägga ner tid på att lära mig det?

Att it-branschen inte lyckats lösa en så enkel sak är häpnadsväckande. Trots att varenda företagsledare talar om kundfokus, användarvänlighet, consumer labs och fokusgrupper.

Ge mig en knapp eller en ikon att trycka på.

Det är faktiskt 2014.

Minns att jag i Ny Teknik hösten 2002 kritiserade att vi konsumenter på egen hand måsta ladda ner e-postfunktionen till mobilen. Exakt hur det skulle ske var då långt ifrån självklart.

Jag följde instruktionen på operatörernas hemsidor och tog tid. Det tog mellan 20 minuter och en timme. Jag fick många uppmuntrande e-postmeddelanden efter den artikeln.

Det besväret slipper vi i dag. Nu har vi en ikon för e-post. Tack för det!

Jag kom att tänka på det här när jag lyssnade på Per Sundin. Han är nordisk vd för skivbolaget Universal och pratade på en konferens om innovation häromveckan.

Budskapet var att vi alla borde söka hjälp:

”Våga erkänn att ni inte är bäst på allt. Skaffa en pt för internet.”

Han tog Spotify som exempel på företag där kunder får hjälp. Även om det blev tillåtet att ladda ner musik helt gratis från nätet, skulle nog majoriteten av kunderna stanna kvar. Det är inte musiken folk betalar Spotify 100 kronor i månaden för. Det är för det enkla gränssnittet och spellistorna.

Spotify har underlättat för oss att lyssna på musik, och hjälper dessutom de över 24 miljoner användarna att hantera det enorma utbudet på 20 miljoner låtar – med en så simpel sak som spellistor.

Per Sundin efterfrågade fler spellistor till folket även i helt andra branscher. En bra idé. Vi behöver hjälp att välja i det enorma utbud som internet ger oss. Tips, råd och vägledning gör våra liv enklare.

Många använder personliga tränare för att få hjälp att utveckla sin muskelstyrka. Så varför inte en it-pt, en personlig tränare för att utveckla vår it-styrka?

Jag skulle gärna ta hjälp av en pt som får mig att utnyttja mer av nätets och min egen potential.

Under vårt första 30-minutersmöte skulle jag gärna mjuka upp musklerna med lite defragmenteringsövningar.

Kanske är idén så bra att rut- och rot-avdragen borde kompletteras med ett rit-avdrag som skulle få många fler att anlita en it-pt i hemmet. Om det leder till ett bättre utnyttjande av vår samlade it-potential så är det säkert samhällsekonomiskt motiverat. Över till dig, Anders Borg.

 

Följ Ny Tekniks it-reporter Helen Ahlbom på ­Twitter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer