Facebook vill läsa dina tankar

2017-04-20 12:54 Peter Ottsjö  

KRÖNIKA. Facebook vill utveckla teknik för tankeöverföring. Det är något vi borde tänka lite mer på.

Ny teknik kan användas till gott och till ont, oavsett hur fina intentionerna var från början. Vi klöv atomen och fick billig energi och vapen som kan förinta hela städer. Vi byggde ett världsomspännande nätverk för kommunikation – som lämpar sig alldeles utmärkt för massövervakning. Så när Facebook-chefen Mark Zuckerberg nu meddelat att han vill lyssna på våra tankar drar åtminstone jag i nödbromsen.

Hans nobla avsikter går ut på att folk som av olika skäl varken kan skriva eller tala ska kunna kommunicera med omvärlden. Men mest av allt vill han nog bara att fler ska posta mer nonsens på hans hemsida.

– Det går fem gånger snabbare än du kan skriva på din telefon, sa chefen för Facebooks innovationslabb, Regina Dugan, på konferensen F8 häromdagen.

Fråga mig inte hur hon räknat ut den siffran, men uppenbarligen föreställer hon sig att våra tankar är lika prydligt sorterade som varor på ett löpande band och inte som en svärm getingar runt sitt bo. Bara medan jag skriver det här kan jag tänka rosa elefant tjugo gånger genom att tänka att jag inte ska tänka rosa elefant, men det är sällan den sortens irrspår letar sig in i mina texter. Många av våra tankar är automatiska och alla är privata.

Som en läsare på sajten Gizmodo skrev: ”om Facebook kan läsa dina tankar och tolka vilka ord du vill skriva, vad är det som säger att de inte också har tillgång till dina övriga tankar? Dina djupaste hemligheter, rädslor och farhågor. Är det ingen som kan föreställa sig att denna mardröm skulle vara oundviklig om de gör verklighet av det här?”.

Nej, om det finns någon opinion mot planerna på den här exempellösa kränkningen av den personliga integriteten så är den åtminstone inte särskilt högljudd. Kanske beror det på att folk inte riktigt tror på att det överhuvudtaget skulle fungera.

Läs mer: ”Välkommen till mitt virtuella jullov”

Darpa, den mytomspunna amerikanska forskningsmyndigheten, har sedan länge undersökt möjligheten att ta sig in i folks hjärnor. Lustigt – eller läskigt – nog var Regina Dugan, som idag alltså leder arbetet på Facebooks innovationslabb, tidigare chef för just den myndigheten. Nu ska Dugan ägna de kommande två åren åt att fram en prototyp för tankeöverföring. Facebook föreställer sig någon form av plagg man bär runt huvudet: implantat tycks inte vara aktuella. ”Vi bygger system som ska demonstrera förmågan att skriva hundra ord per minut genom att avkoda den neurala aktivitet som är tillägnad tal”, förklarar Dugan på Facebooks hemsida.

Det är lönlöst att försöka stoppa ny teknik. Kan den utvecklas och designas och tillverkas så kommer den att bli verklighet. Men när tekniken ser ut som en husrannsakan av det mest – och kanske enda – privata vi har så borde vi åtminstone diskutera dess konsekvenser.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt