Ericsson kör 5g i Kista och Japan

2014-06-04 06:16  

KRÖNIKA. Jag var med på Ericsson Research Open Day i Kista häromveckan. Det var premiär för den typen av evenemang, där forskare från högskolor och universitet bjudits in.

Forskningschefen Sara Mazur berättade att Ericsson inlett ett samarbete med NTT Docomo för att testa den nya mobilstandarden 5g.

Hennes forskare har redan en 5g-utrustning på plats inne på labbet i Kista för att studera över­föringen mellan basstation och en terminal. Och redan i år räknar Ericssons forskare med att testa en 5g-terminal i en bil som kör runt på gatorna i Kista. Det var nytt för mig!

Nästa år börjar Ericsson testa 5g med flera basstationer och terminaler, berättade Magnus Frodigh, chef för enheten Wireless Access Networks på Ericsson Research, i kaffepausen.

Just nu sätter Ericsson upp en liknande test­utrustning hos Docomo i Yokosuka i Japan. Och nästa år är det även där dags för fälttester utomhus.

Enligt Ericssons förre FoU-chef Håkan Eriksson var det Ericsson och NTT Docomo som ”uppfann” den förra mobilstandarden 4g. ”Jag minns när forskare från de två bolagen träffades här i Kista och började sätta alla parametrar. Det var 2001”, berättade han i Ny Teknik för några år ­sedan.

Jag antar att tillverkare som Nokia, Huawei och Alcatel-Lucent inte helt delar den historieskrivningen. Men jag är övertygad om att de delar åsikten om hur viktigt det är att tidigt få vara med och forma inriktningen av en ny global standard.

Lönade sig mötet med Docomos forskare den där gången 2001? Har den svenska mobiljätten kunna dra nytta av sin ”uppfinning”?

Ericsson anser det. Bolaget uppger att man har 25 procent av de viktiga 4g-patenten, de som branschen kallar ”essentiella”.

Ericsson har fått över 190 4g-kontrakt och hävdar att 50 procent av den globala 4g-trafiken går via sina nät.

Men slaget om 4g är långt ifrån över. Analys­firman Gartner presenterade nyligen sin analys av 4g-spelarna. Ericsson och Nokia placeras på nästan samma ledarposition i ett diagram där Gartner jämför allt från produktutbud och finanser till innovation och visonär strategi.

Den här gången, när 5g utvecklas, förefaller samarbetet mellan ­Ericsson och Docomo inte vara lika exklusivt.

I alla fall inte om man tittar på bolagens pressreleaser om det nya 5g-samarbetet.

Ericssons release har rubriken ”NTT Docomo to trial 5g with Ericsson”. Men enligt Docomos ­release, publicerad samma dag, har ­bolaget inlett 5g-experiment med inte mindre än sex olika ­mobilsystemtillverkare: Alcatel-Lucent, Fujitsu, Nec, Nokia, Samsung och Ericsson.

Ett brett samarbete med andra ord. Konkurrensen hårdnar.

Intressant att notera är att Ericssons huvudkonkurrent Huawei inte är med i Docomos 5g-försök.

”Det är alltid ganska ansträngt mellan Japan och Kina, och NTT Docomo är väldigt nationalistiska”, kommenterar Bengt Nordström, vd för konsultbolaget Northstream.

Nya mobilstandarder är alltid en viktig kugge i många länders industripolitik.

Mer om: Krönika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer