”Digitaliserad montering blev säkrare”

2017-03-20 16:58  
Fredrik Karlsson, redaktör för Ny Teknik Automation.

KRÖNIKA. Industrin digitaliseras i rask takt. Utvecklingen löper parallellt med internet of things – en trend vi går på djupet med i Ny Tekniks IoT-podd, skriver Fredrik Karlsson.

Pappersinstruktionerna är borta och montören får rätt information vid rätt tid. Det har säkrat kvaliteten vid Volvo Pentas fabrik i Vara där man gör båtmotorer.

De ansvariga för förändringsprojektet, Jens Berntsson och Jesper Broberg, fick Svenska Monteringspriset 2017 för arbetet. Priset delades ut vid Monteringsforum, ett seminarium som arrangeras av ett nätverk inom monteringsområdet.

Det årliga seminariet har tidigare haft hårt fokus på flöden och lean. Och ska man tro Mr Monteringsforum, Björn Langbeck, så kommer lean alltid att vara aktuellt.

Men man pratar inte bara om lean i monteringskretsar. De samarbetande robotarna har till exempel varit ett hett samtalsämne de senaste åren. Årets seminarietitel var ”Digitalisering i monteringen – mer än bara automation?”.

Volvo Pentas digitalisering av monteringen vid en pilotlina innebar att montörerna numera loggar in med sitt kort och får exakt den information de behöver när de behöver den. Anvisningarna har både digitaliserats och individualiserats.

Det är en påminnelse om att svensk industri har mer att hämta ur de möjligheter som digitaliseringen ger.

Det snackas mycket digitalisering och framtid: om smarta fabriker, uppkopplade fabriker eller framtidens fabriker.

Och Monteringsforum är långt ifrån enda mötesplatsen där digitaliseringsfrågorna gjort sitt intåg.

  • På årets Mobile World Congress höll iot-frågorna på att överskugga telefonerna.
  • På Hannovermässan handlar det, i år igen, om digitalisering av industrin.
  • På konferensen South by Southwest, SXSW, i Austin var det enligt rapporterna fortsatt fokus på digitalisering inom musik, film och medier.

Jag kan dessutom avslöja att ett flertal nominerade till Ny Tekniks 33-lista är unga bolag med innovativa internet of things-lösningar. Anmäl dig till 33-listans final här!

Nästan varenda ämne vi bevakar har berörs allt mer av digitalisering eller iot. Och vi ser inget slut på den trenden.

Detta är också skälet till att vi startat IoT-podden. Jag är själv med som sidekick till programledaren Paulina Modlitba Söderlund. Vi bjuder in intressanta gäster och gör reportage från verkligheten – bland annat i svensk industri.

En massa intresserade har redan lyssnat på första avsnittet. Ni andra kan hitta det på Soundcloud, Itunes, Podcaster eller via Ny Tekniks sajt.

Jens Berntsson och Jesper Brobergs arbete är ett lysande exempel på digitalisering – men är det också internet of things? Det är tveksamt. Gränserna inte är solklara. Frågan har dock mest akademisk betydelse.

Detta har dock betydelse: De lyckades halvera felen vid Volvo Pentas monteringslinje.

Hör gärna av er och berätta vad ni åstadkommit – eller med åsikter, frågor och tankar om internet of things. Till podden och Ny Tekniks övriga kanaler.

Mer om: Iot-podden Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer