Därför bör Spotify oroa sig för Apple Music

2015-06-09 12:36  

KRÖNIKA. Apple lanserade på måndagen som väntat sin musiktjänst Apple Music. Tjänsten skiljer sig knappt från mängden, men kan ändå hota Spotify genom sin storlek.

Apple Music lanserades som sista nyhet vid inledningen på Apples utvecklarkonferens WWDC som startade i San Francisco på måndagen. Tjänsten släpps för Iphone, Ipad och Mac-datorer den 30 juni, och för Android senare i höst.

Kommentarer i bloggar och medier konstaterar att Apple fick fart på marknaden för digital musik med Itunes Music Store för tolv år sedan, men är sent ute med en tjänst som levererar strömmande musik.

Och den nya tjänsten skiljer sig inte heller nämnvärt från existerande tjänster som Spotify, Rdio och Google Play Music – ett utbud på 30 miljoner låtar för 10 dollar i månaden. Den enda påtagliga skillnaden är en familjerabatt för fem personer till priset av 15 dollar i månaden, medan Spotify ger motsvarande erbjudande till två personer på USA marknaden.

Tilläggstjänsten Connect, där artister kan kommunicera med sina fans med bilder, video och blogginlägg, är få imponerade av. Många artister gör redan detta vid Twitter, Facebook och Instagram, och deras fans finns där också.

Utöver detta finns en livesänd radiokanal, Beats 1, under ledning av DJ:arna Zane Lowe i Los Angeles, Ebro Darden i New York och Julie Adenuga i London, men kanalen är tillgänglig även för icke-betalande användare. Det finns också mer automatiskt genererade radiostationer.

En speciell funktion är att Apple digitala assistent Siri kan hjälpa till att hitta och spela låtar, utifrån allmänna frågor.

Slutsatsen många drar är ändå att Apple misslyckats med att få bättre avtal med skivbolagen och exklusiva avtal med artister. Rykten har gjort gällande att Apple har försökt övertyga skivbolagen att stoppa Spotifys reklamfinansierade tjänst, och det ser också ut att ha misslyckats.

Apple har ingen sådan variant för sin musiktjänst, dock en kostnadsfri provperiod på tre månader.

Sammantaget tror dock många att Apple Music kan utgöra ett hot mot Spotify och de andra tjänsterna av en enkel anledning – att tjänsten kommer att finnas på miljontals Iphone, Ipad och Macar.

På WWDC presenterade Apple en rad andra nyheter – en ny version av operativsystemet OSX med namnet El Capitan samt en ny version av IOS för Ipad och Iphone, IOS9, utveckling av Siri som blir mer lik Googles tjänst Google Now med analys av epost och kalender för att kunna föreslå information för användaren, lansering av Apple Pay i Storbritannien i juli, köranvisningar och kollektivtrafik i Apples karttjänst Maps, appen Apple News med nyheter från medieföretag, ny version av operativsystemet för Apple Watch, fler funktoner i smartahem-systemet Homekit samt möjlighet för billtillverkare att göra bilspecifika appar i Apples system Carplay.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt