”Därför är Ericssons miljardförlust inte så illa som den låter”

2018-01-31 14:56  
Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Till höger Ericssons vd Börje Ekholm under presentationen av företagets bokslut under pressträffen i Kista. Foto: Jörgen Appelgren, Jonas Ekströmer / TT

ANALYS. Bakom de dystra siffrorna går det att skymta en vändning för telekombolaget.

Vd Börje Ekholm har haft bättre dagar. Till pressuppbådet som samlats hos Ericsson i Kista hade han ett dystert besked. Nästan 20 miljarder kronor i rörelseförlust under det fjärde kvartalet 2017. 38 miljarder kronor i förlust sett till helåret.

Dessutom hade Ekholm fått influensa. ”Håll er borta”, sa han skämtsamt, kanske utan att förstå vad alla genast tänkte. Kort senare hade aktien störtat med nio procent. Marknaden tog honom på orden.

Men när skräckrubrikerna ersatts av morgondagens nyheter, och flunsan gett med sig, så kan Ekholm förmodligen känna sig rätt så belåten. Faktum är att Ericsson har mer pengar på kontot idag än de hade för ett år sedan. De röda siffrorna är det bokföringstekniska resultatet av bolagets gamla synder: dåliga företagsköp och ännu sämre affärskontrakt.

Stryker man de posterna var Ericsson lönsamt under 2017. Det är i linje med den trestegsplan – stabilitet, lönsamhet och tillväxt – Börje Ekholm aviserat ända sedan han tillträdde som vd för ett år sedan. Det är också en bidragande orsak till man behåller aktieutdelningen.

Läs mer: Sämre än väntat för Ericsson – men vd tror på vändning

En annan ljusglimt är att Ericsson – trots mördande konkurrens från Huawei och Nokia – vinner tunga 5g-upphandlingar: ifjol skrev de avtal med operatörer som Verizon och Deutsche Telekom. 5g har länge varit något långt borta på horisonten, men under 2018 – med en standard att vänta senare i år – går det att börja tjäna pengar på tekniken.

Helt i skymundan av de röda resultatsiffrorna meddelade Ericsson att de skapat ett nytt affärsområde för framtida affärslösningar. Området ska fokusera på internet of things och distribuerad molnteknik. Vad det betyder är att bolaget ska försöka klura ut hur de ska skapa intäktsströmmar när 5g-revolutionen väl når industrierna – en fråga som fortfarande är helt öppen.

Under presskonferensen berättade Börje Ekholm också att Ericsson rekryterat 500 personer till forskning och utveckling under andra halvan av 2017. Det sker samtidigt som sparpaketet på 10 miljarder alltjämt fortgår.

– Det är en investering för framtiden. Racet till 5g blir allt mer intensivt, i synnerhet i Nordamerika och delar av Asien. Vi måste investera för att kunna ta en tätposition och vi tycker att vi är väl positionerade.

Hur det är med den saken återstår att se. Under 2018, har Börje Ekholm tidigare lovat, ska Ericsson bli lönsamma igen. Om ett år har han förhoppningsvis goda skäl att inte be folk hålla sig borta.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt