Krönikor

Bokens dagar är räknade

Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren
Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Många frågar mig när boken dör eller när papperstidningar försvinner. <br/> Det enkla svaret är ”förr än du anar”.

Publicerad

Men låt mig börja i en annan ända. För ett par veckor sedan visade forskare vid universitetet UCLA i Los Angeles en ny sorts bildskärmsteknik som är både böjbar och tänjbar. De arbetar med ett litet element av en sådan bildskärm och har kunnat töja det 30 procent, 1 000 gånger. De har också töjt elementet till sin dubbla storlek med bibehållen funktion, och visat att det kan böjas 180 grader och vridas i olika riktningar.

Elementet är baserat på oled-teknik, en sorts lysdiod som sitter i många mobilskärmar i dag. Det är uppbyggt av ett polymer­material och inbäddat mellan genomskinliga elektroder av ett kompositmaterial bestående av en gummiaktig polymer och ­silvertrådar. Försök har visat att det går att bygga skärmar med ­flera pixlar. Forskarna vid UCLA är inte ensamma om att arbeta med böjbar skärmteknik. Möjligen är töjbarheten större än vad andra åstadkommit.

Poängen är att forskningen på sikt kan leda till skärmar som liknar dem vi ofta ser i inspirationsfilmer om kommande teknik – pekdatorer som kan rullas ihop eller vikas och stoppas i fickan.

Om det är precis dit tekniken går är inte säkert. Men de gemensamma föreställningar vi har om vad som vore attraktiv och bra teknik, har en tendens att leda till verklig teknik, förr eller senare.

Utvecklingen går steg för steg, guidad av vad vi vill åstadkomma. Målet kan ibland tyckas avlägset – som att de första klum­piga lysdioderna en gång skulle kunna ­sitta sida vid sida i en högupplöst mobilskärm och visa video med hög skärpa och stort färgdjup.

Emellanåt kommer vi till teknikskiften där vi överger äldre teknik till förmån för ny. Cd-skivan tog över efter vinylskivan. Digital­kameran tog över efter den analoga.

Det centrala vid sådana skiften är hur människor upplever ­tekniken. När tillräckligt många tyckte att cd-skivan var bättre överlag jämfört med vinylskivan gick övergången fort. Samma sak hände med digitalkamerorna.

Det betydde inte att vinylskivorna och de analoga kamerorna försvann – båda har kvaliteter som en mindre grupp fortsätter att uppskatta, och de lever därför kvar.

Så till boken. Den kommer inte heller att dö. Bokens kvaliteter är oomtvistade och uppskattade.

Men en dag kommer tillräckligt många människor att uppleva de digitala alternativen – kanske någon form av tunn och vikbar pekdator – som bättre i det stora hela.

Då kommer skiftet, och när det händer går det snabbare än många väntar sig.

Den dagen blir det också naturligare att leta efter argument mot den gamla tekniken. Kanske kommer någon att säga: ”Inte kan vi hugga ner träd för att trycka böcker och tidningar!”