Bitcoin är hittills bara för de nyfikna

2014-02-12 07:27  
Mats Lewan.

KRÖNIKA. På bara några månader har den digitala kryptovalutan bitcoin börjat framstå som en fullt användbar valuta för gemene man.

Det är lätt att tro när bitcoin nu går att växla till sig i automater, när både nätbutiker och vanliga butiker tar emot bitcoin, när det finns handelsplatser för bitcoin även i Sverige och när personer som Paypals vd David Marcus sagt att bitcoin är en god idé.

Men bitcoin är ingenting jag kan rekommendera, annat än till nyfikna som vill experimentera och är beredda att förlora vartenda öre.

Anledningen är enkel. Oavsett vad någon påstår är säkerheten inte i närheten av vad vi tar för givet med traditionella betalningar. Eller för att göra det tydligare: ett innehav av bitcoin är att jämföra med en plånbok man lägger på gatan.

Bitcoin finns inte lagrade hos någon bank eller annan institution. De är registrerade under en unik adress i det publika bitcoinsystemet som kallas Blockchain. För att visa att man äger adressen och dess bitcoin har man en krypteringsnyckel.

Den som har nyckeln kan använda pengarna, och därför handlar säkerheten om hur nyckeln förvaras. Och i praktiken har det visat sig att det är i princip omöjligt att förvara den säkert.

Vissa tjänster på nätet som erbjuder plånböcker för nycklar har visat sig drivas av bedragare som stjäl användarnas tillgångar. De är också ett tacksamt mål för hackare.

Lagrar man nyckeln på sin dator är det en lätt match för hackare att komma över den. Till och med utskrift på papper är problematiskt. Man måste försäkra sig om att ingen manipulerat utskriftsprogrammet, och datorn som används ska helst aldrig anslutas till internet eftersom spår av utskriften kan finnas kvar.

Om man inte blivit av med sina bitcoin förr dyker fler problem upp när man ska handla. Till skillnad från en korttransaktion som går att reklamera kan bitcointransaktioner inte stoppas eller återkallas. Bitcoin är som kontanter. Enda sättet att få tillbaka dem är att söka upp mottagaren och på lämpligt sätt övertyga denna att göra en återbetalning.

Inget av detta duger för vanligt folk.

Jag håller med David Marcus om att bitcoin är en bra idé. Kryptovalutor är ett intressant fenomen som har alla förutsättningar att bli användbara och effektiva. Men det är långt dit, och det är inte alls säkert att just bitcoin överlever. Därför ska man i dag se på bitcoin som ett experiment. Ingenting annat.

I det perspektivet är det absurt när svenska KNC Miner bygger en datahall i Boden för skapande av bitcoin, med en effektförbrukning som kan komma att bli större än Facebooks 100 megawatt i Luleå. Eller som en av våra läsare påpekar: ”Detta måste vara så långt ifrån meningsfull användning av jordens mycket begränsade lätt tillgängliga förnybara energiresurser man kan komma.”

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer