Bilden av industrin behöver putsas

2013-11-27 05:00  
Kerstin Dencker. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Människor från olika industrier och med olika tekniska behov har ett gemensamt framtida problem: De stora pensionsavgångarna mellan 2012 och fram till 2025.

Då kommer 1,6 miljoner svenskar kommer att gå i pension, kommer att leda till brister inom vissa yrkesgrupper. En av dessa är ingenjörer.

Vad gör vi inom industri, akademi, statliga verk och institut åt detta?

Automationsnivån i svensk industri ökar, när det gäller den mekaniska delen samt inom informationshantering och instruktioner. Dagens industriella investering i automation förändrar kompetenskraven men skapar även en ny arbetsmiljö. Vi i Automathink har

tidigare lyft fram att vi måste förändra synen på dagens svenska industri för att vinna intresse hos kidsen. Antalet 19-åringar som söker till högskolan kommer att sjunka från dagens cirka 120?000 till 90?000 år 2018. Hur får vi de smarta att söka sig till tekniken?

Tidigare arbetade jag som föreståndare för KTH DMMS, ett kompetenscentrum för produktion och fabriksutveckling på Institutionen för industriell produktion. Ett av uppdragen var att få unga att intressera sig för teknik och produktion. Jag funderade mycket just på vad som får oss att välja den utbildning vi gör, tradition och förebilder är starka faktorer.

Något alla tydligt kan se är att det är få kvinnor inom den tekniska industrin. Jag frågade flera kvinnor som arbetade inom traditionellt kvinnliga yrken till exempel dagispedagoger och sjuksköterskor, vad det var som fått dem att göra sina yrkesval och inte läsa exempelvis till civilingenjör? En tjej, utbrast: Men Kerstin, det fanns inte i min världsbild! Ingenjörsyrket hade aldrig presenterats för henne.

Sverige har flera kvinnliga framträdande ministrar men inom svensk industri finns det väldigt få förebilder. Vi i Automathink tror att Sveriges industri behöver en rekryteringsbas som består både av  tjejer och killar och då måste vi lyfta fram kvinnliga förebilder så de yngre tjejerna får det lättare att identifiera sig.

Receptet för detta har jag inte ännu men vi diskuterar frågan,

bland annat i kvinnliga nätverk via Sveriges Ingenjörer där medlemmarna är kvinnliga ingenjörer som arbetar på olika håll inom svensk industri. Vi finns, men är för få. Det är nog nödvändigt med en förändring om svenska företag ska behålla sin konkurrenskraft.

De smarta ”kvinnsen” går åt annat håll. I de nätverk där jag deltar trivs vi alla fantastiskt bra med våra jobb. Mycket att göra såklart, men vi utvecklas och stämningen på arbetsplatsen är väldigt trevlig. Att någon kallar en kvinna för ”lilla gumman” på ett ingenjörsföretag finns inte.

Så det är hög tid att även politiker förstår vikten av svensk industri och understryker detta. Då kan ungdomar få förtroende för svensk industri och vilja investera i en ingenjörsutbildning. De behöver se en kanonkarriär och ett utvecklande och spännande arbete framför sig.

Att försöka förklara för svenska folket vad AB Sverige försörjer sig på är inte svårt. Det behöver göras oftare och tydligare.

Kerstin Dencker, Forskare Automationsutveckling och medlem av Automathink

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer