Krönikor

It-snillet Aaron Swartz hade bara börjat

Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren
Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Den 11 januari i år begick programmeraren, författaren och aktivisten Aaron Swartz självmord, 26 år gammal. Händelsen gav omedelbart stort eko i hela it-världen, och i USA även i den politiska världen.

Publicerad

Den främsta reaktionen var sorg och bestörtning över att en så ung och talangfull person hade lämnat oss, och medkänsla för hans närmaste. Den andra stora reaktionen var upprördhet över att den amerikanska åklagarmyndigheten drev ett åtal mot Swartz för att han i slutet av 2010 laddat ner omkring fyra miljoner upphovsrättsskyddade vetenskapliga artiklar från det digitala biblioteket Jstor, med upp till 35 års fängelse och en miljon dollar i böter som möjlig påföljd.

Swartz hade tillgång till Jstor via sitt konto på högskolan MIT. Han överlämnade sig till myndigheterna och förklarade sig oskyldig på samtliga åtalspunkter och släpptes mot borgen. Jstor nådde en överenskommelse med honom 2011 där alla data återlämnades, men åklagaren drev ändå fallet om dataintrång vidare utifrån en lag från 1986.

Strax före Swartz död hade åklagarna gjort klart för honom att straffet kunde bli sex månaders fängelse om han erkände sig skyldig på samtliga punkter.

Frågan var om vi ville betrakta det som Swartz gjort som ett brott, och om samhället verkligen borde betrakta honom som en brottsling.

Hans övertygelse var att systemet med vetenskapliga publikationer, där vetenskapliga tidskrifter tjänade pengar på forskningsresultat vid amerikanska universitet och högskolor, och samtidigt gjorde dem svårtillgängliga för allmänheten, var felaktigt.

Swartz hade en gedigen kunskap om det politiska systemet i USA och drev ett antal frågor med djup förståelse om deras betydelse – bland annat blev han uppmärksammad för det framgångsrika motståndet mot lagförslaget SOPA som riskerade att leda till censur på internet.

Han spred aldrig de vetenskapliga artiklarna han laddat ner, men budskapet att forskningsresultaten borde vara tillgängliga för allmänheten var tydligt och inte svårt att förstå. Strax före hans död beslutade också Jstor att öppna sitt arkiv fritt för allmänheten, och efter dödsbudet började forskare världen över lägga ut länkar till sina artiklar på twitter, med hashtaggen #pdftribute.

Det Swartz arbetade med, förutom sina insatser som programmerare och entreprenör, var oerhört viktigt för internet och för samhället. Han var en sällsynt begåvning som hade mycket mer att bidra med. Nu finns han inte med oss längre, men frågorna han drev är fortfarande lika viktiga.