Fordon

Pilotens nödrop innan planet kraschar: Mayday, mayday - engine flameout!

Den ena motorn i det kraschade ATR 72-planet i Taipei stannade direkt efter att planet lyft. Det står klart i dag. Nu har Taiwans luftfartsverk belagt alla taiwanesiska ATR-plan med flygförbud.

Publicerad

Den spektakulära flygkraschen rakt över motorvägen i centrala Taipei kablades ut av nyhetsmedier över hela världen i går. En bilist hade mobilkameran påslagen under färd och fick årets bild rakt in i kameran - ett manöverodugligt passagerarplan glider på trekvart över motorvägen rakt framför bilen och kraschlandar i floden under motorvägsbron.

Nu har pilotens nödrop offentliggjorts, vilket bekräftar misstanken att ena motorn stannat direkt efter start från Taipei Songshan Airport. Piloten ropar ”mayday, mayday - engine flameout”.

"Flameout" innebär att motorn har stannat. Ordagrannt betyder det att brännkammarens flamma har slocknat och att motorn inte längre är i drift. Det kan bero på att bränslet inte matats fram ordentligt, till exempel att det bildas mikrober i flygbränslet och täpper till bränslefiltret eller bränslerören.

Det kan också hända efter extremt kraftiga regn att det kommer så mycket vatten i motorn att flamman slocknar. Eller att någon av misstag utlöser motorbrandsläckningen i en motor som inte brinner.

Olycksplanet var ett halvstort turboprop-plan tillverkat av det fransk-italienska bolaget ATR i franska Toulouse. Grundmodellen ATR 72 lanserades 1988 och är en förlängning av den första plantypen ATR 42 som lanserades 1985. Ett trettiotal flygbolag över hela världen använder ATR 72 för kortare flygningar. Finnair var det första flygbolag som beställde den här plantypen.

Men det olycksdrabbade planet i Taipei var av den senaste modellen ATR 72 -600, som lanserades så sent som2009-2010 med nya, amerikanska PW127M-motorer, som är starkare än tidigare motorer vid starter. Flygdatorsystemet är från franska Thales.

Det taiwanesiska luftfartsverket belade alla Taiwan-registrerade ATR 72-plan med flygförbud till dess att de kontrollerats och godkänts.

Två taiwaneiska flygbolag flyger med ATR-plan - TransAsia och Uri Air.

TransAsia, som äger det förolyckade planet, har sex ATR 72-500-plan och fyra ATR 72-600-plan. Uri Air har 12 ATR 72-600-plan, enligt nyhetsbolaget CNN.

Det förolyckade planet hade 58 passagerare. 31 personer har bekräftats döda, 15 rapporteras ha överlevt medan 12 fortfarande saknades i natt.

Det är den första rapporterade olyckan med dödlig utgång som drabbat ett ATR 72-600-plan. Övriga ATR 72-plan har enligt Wikipedia varit med om ett 15-tal olyckor och det mindre ATR 42-planet ungefär lika många.

ATR 72-600

Tillverkare: ATR i Toulouse. Ägs av Alenia Aermacchi och Airbus Group

Längd: 27 meter

Vingbredd 27 meter

Vingarea 61 kvadratmeter

Antal passagerare 68-74

Antal besättning 2

Motorer 2 stycken Pratt & Whitney Canada PW127F på 2 475 hk

Propeller 568F-blad Hamilton Standard, 3,93 meter i diameter.