Miljö

Stora barriärrevet återhämtar sig i vissa delar

Stora barriärrevet. Bild från 2017.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Stora barriärrevet. Bild från 2017. Foto: Kyodo News/AP/TT

Goda nyheter för Stora barriärrevet utanför Australiens kust. Delar av världsarvet uppvisar nu de högsta nivåerna av koralltäcke på 36 år, enligt Australiens marininstitut.

Publicerad

Enligt forskarna har de norra och centrala delarna av revet återhämtat sig från skador snabbare än vad man hade förväntat sig – främst tack vare den snabbväxande korallarten Acropora.

– Resultaten visar att revet fortfarande kan återhämta sig under perioder fria från intensiva störningar, säger Paul Hardisty, vd för marininstitutet.

Sårbart läge

Hardisty varnar dock för att ta ut vinsten i förskott. Cykloner, korallblekning och sjukdomsutbrott kan enkelt leda till att utvecklingen vänder igen.

Ett sådant exempel hittas i den södra delen av Stora barriärrevet. Där såg det ut som att korallrevet höll på att repa sig, men nu är det på tillbakagång igen.

–  Detta visar hur sårbart revet är för de fortsatta akuta och allvarliga störningar som förekommer oftare och som håller i sig längre, säger Hardisty.

Kampanj stoppade klassning som hotat

I åratal har man varnat för det dåliga skick som Stora barriärrevet befinner sig i. I fjol uppskattades två tredjedelar av det en gång färgglada korallrevet vara skadat på något sätt. Förhöjda havstemperaturer och ett allt extremare väder antas ligga bakom förstörelsen av revet, tillsammans med överexploatering och omfattande turism.

Australien lyckades dock genom intensivt kampanjande hindra FN:s världsarvsorgan Unesco från att klassa Stora barriärrevet som hotat. Korallrevet drar in stora pengar till landets turistnäring.