Populärteknik

Var jänkarna verkligen på månen?

Bilder från förberedelserna till månfärderna i Apolloprojketet har använts som 'bevis' för att allt var en bluff. Foto: Nasa
Bilder från förberedelserna till månfärderna i Apolloprojketet har använts som "bevis" för att allt var en bluff. Foto: Nasa

Se videon som visar att tv-sändningarna från månlandningen 1969 inte var en bluff.

Publicerad

Stora händelser föder stora konspirationsteorier. Exempelvis månlandningen 1969 när Apollo 11 för första gången transporterade en människa till en främmande himlakropp.

Ända sedan dess har sanningshalten ifrågasatts och mängder av "bevis" har presenterats om att tv-sändningarna från månen var en bluff och i själva verket iscensatta i en filmstudio på jorden.

Det som bland annat tagits upp är konstiga skuggor, en flagga som beter sig märkligt och avsaknaden av stjärnor på himlen.

Alla dessa "märkligheter" har förklarats ingående av en lång rad olika experter. Ändå tror sex procent av alla invånare i USA att månlandningen aldrig ägde rum, skriver Gizmodo.

I en ny 13 minuter lång video på Youtube tar den amerikanske filmaren S G Collins ett nytt grepp när det gäller att vederlägga de misstroende.

Han konstaterar först att det utan tvekan var tekniskt möjligt att genomföra en månfärd. Men det var inte tekniskt möjligt att 1969 producera den film som förnekarna hävdar vara en bluff.

Collins visar helt enkelt att det vare sig fanns kameror eller videoteknik som kunde användas för att producera den över timslånga direktsändningen från månen i förväg.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/sGXTF6bs1IU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>