Populärteknik

Smart gardin styrs av ljuset

Små 'gardiner' stänger eller öppnar hål där ljuset flödar in beroende av belysningen de utsätts för. Foto: Javey Research Group/UC Berkeley
Små "gardiner" stänger eller öppnar hål där ljuset flödar in beroende av belysningen de utsätts för. Foto: Javey Research Group/UC Berkeley

Ett nytt material ändrar form när ljuset skiftar och kan användas för gardiner där dagsljuset styr om de ska vara öppna eller stängda.

Publicerad

Forskare vid University of California i Berkeley har utvecklat ett material som de kallar "smarta gardiner". Det ändrar form vid belysning och kan exempelvis användas för energibesparing där draperier öppnas eller stängs under dagen, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Det nya materialet består av kolnanorör som läggs på ett skikt av termoplasten polykarbonat. Vid belysning absorberar kolnanorören ljuset blixtsnabbt och omvandlar det till värme som överförs till termoplasten som då expanderar. Men det gör inte kolnanorören vilket gör att tvåskiktsmaterialet då böjs. I en video har "gardinerna" placerats framför cirkelrunda hål som då stängs eller öppnas beroende av om det är mörkt eller ljust.

Enligt forskarna är materialet lätt att tillverka och mycket ljuskänsligt. Det räcker med skenet från en ficklampa för att aktivera det.

Vid sidan av att reglera ljusinsläppet i byggnader ska det nya materialet även kunna användas för ljusdrivna motorer och robotar som rör sig mot eller bort från en ljuskälla, skriver universitetet.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/MZ39p1m7-Wg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>