Energi
Förslag till regeringen: Sverige behöver vätgasledningar

Fossilfritt Sverige hoppas att regeringen storsatsar på klimatet i höstbudgeten. Bland annat genom en satsning på vätgasledningar samt fortsatt skattebefrielse för höginblandat biodrivmedel.
Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige lämnade på torsdagen över tio förslag till regeringen om vilka klimatrelaterade reformer som bör ingå i höstbudgeten. Inspirerad av bland annat USA:s president Joe Biden hoppas Svante Axelsson, nationell samordnare, att den svenska regeringen vill göra en motsvarande satsning.
Förslagen handlar om allt från nya finansieringsalternativ till minskad byråkrati och ökade utbildningsinsatser.
Vätgasledningar
Bland de mer teknikfokuserade förslagen märks en punkt om att möjliggöra en satsning på vätgsasledningar. Fossilfritt Sverige tror på en klusterliknande utbyggnad av vätgasanvändningen i Sverige. Ut från naven – elektrolysörerna – i dessa kluster behöver vätgasledningar kunna stråla.
– Vätgas ska in i industrin, tyngre transporter, jordbruket och sjöfarten. Vi vill få till tydligare koncessioner, med en reglerad intäktsram, så att de som investerar i pipelines vet hur de kan ta betalt och var de kan lägga ledningarna, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Han vill skapa ny praxis – ett snabbspår – så att vätgasledningar kan byggas i vägrenar, vid elledningsgator eller vid redan existerande gasledningar.
Skattebefria höginblandade biodrivmedel
Fossilfritt Sverige menar också att skattebefrielsen för rena och höginblandade biodrivmedel, till exempel biodieseln HVO100 och etanolen E85, bör finnas kvar.
– För att nå 70-procentsmået till 2030 krävs enormt mycket biodrivmedel, dels i reduktionsplikten men också som höginblandat drivmedel. Vi tror på sikt på ett giftermål mellan reduktionsplikten och höginblandningen, men just nu får man inte dra undan mattan för de företag som springer före för att bli fossilfria, som Ica, Arla och Coop, säger Svante Axelsson.
Skattebefrielsen är inte enbart en fråga för regeringen. EU-kommissionen har gett Sverige undantag från statsstödsreglerna för åtgärden, som endast gäller under 2021.
Tredubbla investeringar i elnätet
Fossilfritt Sverige lyfter också att det behövs en tredubbling av investeringarna i elnätet. Svante Axelsson påpekar att det är Svenska kraftnät som lånar upp de pengarna, men att myndigheten måste visa tydligare att alla de stora anläggningar som planeras, till exempel för fossilfritt stål, är medräknade.
– Så att de som investerar vet att det kommer finnas el på rätt tid och rätt plats, säger han.
Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) tog emot förslagen men lämnade inga besked om regeringen har för avsikt att ta med något av dem i höstbudgeten.