Energi

Därför åker de till Köpenhamn

Hans Stråberg, Electrolux.
Hans Stråberg, Electrolux.
Hans Vestberg, Ericsson.
Hans Vestberg, Ericsson.

Toppcheferna för Electrolux och Ericsson åker till klimatmötet i Köpenhamn. <br></br>- Jag önskar att de också vågade stödja kravet att minska utsläppen med 40 procent, säger Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen.

Publicerad

Hans Stråberg, vd för Electrolux, och Hans Vestberg, snart chef för Ericsson, hör till undantagen bland svenska näringslivstoppar. Båda kommer att vara på plats i Köpenhamn under FNs klimattoppmöte, som inleddes i måndags. Och båda är på plats för att försöka påverka politikerna.

Hans Vestbergs budskap är att det går att sänka koldioxidutsläppen i världen med 20 procent med nya it- och telekomlösningar. Hans Stråberg anser att koldioxidutsläppen i Europa kan minskas med 20 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen från sex miljoner bilar, förutsatt att man ersätter alla tio år gamla vitvaror i Europa med de mest energieffektiva. Därför föreslår han att politikerna ska subventionera att man byter ut gamla vitvaror.

- Det blev en stor framgång i Italien, där staten gick in med 2?000 kronor vid byte av gamla kylskåp, säger Mattias Rådström, pr-chef för Electrolux i Norden.

Elaine Weidman, chef för uthållighet och socialt ansvar på Ericsson, är inne på samma linje. Hon anser att it-lösningar sällan ingår i klimatstrategierna eftersom "dess potential inte är känd".

Mattias Rådström på Electrolux oroas inte över att kritiseras för "greenwashing", det vill säga att överdriva det egna miljöengagemanget.

- Vi döljer inte att vi skulle tjäna på en subvention av utbyte av vitvaror. Men vi skäms inte för det. Budskapet är att även klimatet tjänar på det.

Svante Axelsson, generaldirektör på Naturskyddsföreningen, tycker att det är bra att de två topparna åker till Köpenhamn.

- Det visar att de tar frågan på allvar. Bra att de visar på lösningar, och inte fel att samtidigt sälja in sina produkter.

Men han önskar att de också vågade ställa sig bakom uppmaningen att minska utsläppen av växthusgaser i industriländerna med minst 40 procent till 2020.