Energi

"Mänskligheten skyldig till klimatändring"

Staffan Normark, Kungl Vetenskapsakademien, Gunilla Karlsson, biståndsminister, Tarja Halonen, Finlands president, Johan Rockström, symposiets ordförande.
Staffan Normark, Kungl Vetenskapsakademien, Gunilla Karlsson, biståndsminister, Tarja Halonen, Finlands president, Johan Rockström, symposiets ordförande.

Mänskligheten är skyldig till klimatförändringarna. Den domen levererades på onsdagen av Nobelpristagarsymposiet som avslutas i Stockholm i dag.

Publicerad

På onsdagen höll det pågående Nobelpristagarsymposiet en fiktiv rättegång mellan mänskligheten och planeten jorden i Stockholm.
Frågan gällde om klimatförändringarna, temperaturhöjningar och en del starka och oväntade  väderfenomen, orsakats av mänsklig kraft eller är följden av en naturlig variation.


—Domen blev att mänskligheten är den mest betydelsefulla drivande kraften bakom de globala klimatförändringarna, säger Stellan Forsberg, pressansvarig för evenemanget.

Jorden är på väg att gå in i en ny geologisk era, kallad Anthropocene. Den beskrivs vara mer instabil klimatmässig i förhållande till den geologiska epok, som hittills rått under mänsklighetens historia — Holocene.


Symposiet med kända nobelpristagare pekar nu i ett memorandum


Stockholm Memorandum: Tipping the Scales towards Sustainability

    ut en rad viktiga åtgärder som behöver göras.


Åtgärderna består dels av nödbromslösningar och mer långsiktiga, strukturella  åtgärder för att motverka ”global change” och utarmning av miljöer på jorden. Man vill bland annat att temperaturhöjningen inte ska gå över två grader per år.


Dels gäller uppmaningarna  åtgärder som ska bidra till mer jämlika förhållanden mellan rika och fattiga, uthålligt jordbruk och uthållig jordbruksteknik, förespråkas inte minst.


Symposiet fortsätter med diskussioner på Dramaten i dag torsdag. Följ talarna, bland dem biståndsminister Gunilla Carlsson, direkt här.