Miljö

Prisade svenska innovationer ska rädda klimatet

Againitys installation omvandlar lågtempererad spillvärme till el.
Againitys installation omvandlar lågtempererad spillvärme till el.
Againitys arbetsgrupp Foto: Againity
Againitys arbetsgrupp Foto: Againity
Altereds nya kranmunstycke har en vattenbesparing på 98 procent. Foto: Altered
Altereds nya kranmunstycke har en vattenbesparing på 98 procent. Foto: Altered
Stefan Henningsson, ansvarig för Climate Solver på WWF. Foto: Birgit Lesitmann-Walsh
Stefan Henningsson, ansvarig för Climate Solver på WWF. Foto: Birgit Lesitmann-Walsh

Omvandling av spillvärme till el och vattenbesparande kranmunstycken är två av fem innovationer som utnämnts till vinnare av Climate Solver Nordic 2018.

Publicerad

Varje år nomineras 100-200 nordiska startups till WWF:s Climate Solvers Nordic. För att vinna behöver innovationerna uppfylla fyra kriterier. Innovationen behöver ha stor marknadspotential, en bra innovationshöjd, ett gediget team, samt även vara klimatnyttigt.

Climate Solvers startades 2008 av Världsnaturfonden och har som mål att lyfta fram startups som genom sina innovationer bidrar med en hög positiv klimatpåverkan.

– Vi tittar inte på förtagen som gör nytta om många år framåt i tiden. De är också viktiga, men det handlar om satsningar som kan göra nytta och finns på marknaden nu, säger Stefan Henningsson, ansvarig för Climate Solver på WWF.

En svårighet för företag i det tidiga skedet är att hitta kapital. Genom att uppmärksamma och ge stöd till företagen hoppas man att lösningarna kan nå ut och göra nytta så tidigt som möjligt.

I år är två av de fem innovationer som vunnit priset utvecklade av svenska företag. En av dem är företaget Altered som har uppfunnit ett nytt kranmunstycke med en hög vattenbesparing. Det nya munstycket minskar vattenflödet väsentligt, och man har räknat fram en vattenbesparing på upp till 98 procent.

Altered är det enda företaget i år som har ett annat stort klimatvärde. Det jobbar nämligen med klimatanpassning. I Kapstaden finns ett mål att reducera det dagliga vattenanvändandet med 50 liter per person, på grund av den rådande vattenbristen. Där har företaget startat ett projekt med att installera det nya kranmunstycket.

Det andra svenska företaget är Againity. Deras teknik omvandlar lågtempererad spillvärme till el.

– Againitys unika bidrag är att det ser till att den spillda energin från industrin används. Teknik som konkurrenskraftigt kan göra spillvärme till el bidrar med stor klimatnytta. Speciellt då energianvändningen i den sektorn är så pass stor, säger Stefan Henningsson.

Againity var 2016 och 2017 med på Ny Tekniks 33-lista.

– Innovationerna kommer att uppmärksammas av de nordiska energiministrarna när världens energiministrar träffas i Malmö den 22 maj. Vi vill ta upp kommersialiseringsfrågan. Vi måste få ut innovationerna på marknaden för att få ut klimatnyttan, säger Stefan Henningsson.

Årets fem innovationer

I år är det tre finska och två svenska innovationer som har vunnit Climate Solvers Nordic:

Finska Fourdeg har en lösning för energieffektivisering. Med automatisk temperaturreglering ska det gå att få en energibesparing på 15-30 procent.

Norsepowers produkt ger hjälpvind genom mekaniska rörsegel på lastfartyg, och på så sätt skapar de en bränslebesparing på upp till 30 procent för 25 000 lastfartyg.

Parking Energys innovation är elbilsladdning som integrerad fastighetstjänst.