Fordon

Tesla får grönt ljus i Kina – ska bygga en fabrik

Teslas vd Elon Musk. Foto: TT
Teslas vd Elon Musk. Foto: TT

Som första utländska bilföretag får Tesla bygga en egen fabrik i Kina, rapporterar The Wall Street Journal (WSJ). Anläggningen ska placeras i Shanghais speciella frihandelsområde.

Publicerad

Varken Tesla eller Shanghai vill kommentera, men WSJ antyder att ett offentliggörande av uppgörelsen kan komma i samband med att USA:s president Donald Trump besöker Kina i början av november.

Hittills har alla västerländska tillverkare med verksamhet i Kina varit tvungna att bilda partnerskap med kinesiska bolag _ vilket gör det svårare att skydda industrihemligheter och att eventuella vinster sprids ut på fler händer.

Shanghais frihandelszon, FTZ, är ett specialområde som gör att Tesla väntas få fortsätta att betala importtull på bilarna. Men en fabrik där innebär ändå stora effektivitetsvinster, och kan innebära ett epokskifte.

– En deal som Tesla får kommer andra också att vilja ha, säger Bill Russo vid den Shanghaibaserade konsultfirman Automobility till WSJ.

Läs mer:

Tesla är det i särklass största utländska elbilsmärket i Kina.

Än så länge säger det inte så mycket, eftersom marknaden domineras av inhemska modeller. Men en revolution står för dörren, när miljöbilskvoter träder i kraft vid årsskiftet 2018-19.

Då måste alla bilföretag sälja minst tio procent supermiljöbilar, alltså sådana som går att köra utsläppsfritt. I dag har sådana bilar en marknadsandel på knappt två procent.